Planen för parklyftet var till en början lite mer vågad. Till exempel skulle statyn Snöklockan återfå sin ursprungliga plats och ställas i en ny rundel med sittplatser omkring. Mot Hornsgatan skulle ett parktorg anläggas, kantat av långbänkar.

Men efter medborgardialog och samråd blir förändringarna färre – parkens befintliga karaktär ska bevaras i större utsträckning.

– I början var det mycket som skulle ändras, men det blir inte en så stor förändring. Vi bättrar på lekplatsen, gräsmattor, planteringar och grusgångar, säger Giuseppe Genovese, projektledare vid trafikkontoret.

It seems that you don't have a PDF plugin for this browser. Click here to download the PDF file.

Illustrationsplan för upprustning av Mariatorget.

Stockholms stad

Stängs av i etapper

Arbetena drar i gång i mitten av maj med parkens södra sida och lekplatsen, vilket väntas pågå till slutet av juli. Nästa etapp är norra sidan fram till entrén mot Hornsgatan. Sist ut är delen mot Hornsgatan.

– Vi stänger av de delar vi arbetar med, andra delar är öppna. När vi kommer till andra etappen är det inte säkert att vi kan öppna södra delen helt igen eftersom det då finns nylagda gräsmattor som måste få etablera sig.

Klart till vintern

Giuseppe Genovese är medveten om att avstängningarna kan ställa till det för dem som sett fram emot att sitta i parken i sommar.

– Många blir säkert besvikna över att det inte kommer att blomma och att delar av gräsmattan är avstängd. Men det är inte mycket annat vi kan göra, gräset måste få växa ifred.

Däremot är planen att få lekplatsen besiktad och öppna den så snart den är klar.

Thaikiosken och grillen blir kvar och ska hålla öppet som vanligt.

– Vi ska göra förbättringar runt thaien, det blir lite mer grönska där och plattorna bättras på. Men det gör vi efter sommaren, så sent som möjligt. De ska få chans att ha sin uteservering.

Upprustningen väntas vara klar till vintern 2023.