Den 2-4 december är det dags för landets första para-SM i tennis - och det hålls i Upplands Väsby.

– Vi är väldigt stolta och glada över att få vara värd för tävlingen och hoppas att detta kan bidra till att folk i kommunen får upp intresset för paraidrott. Paratennis ligger i linje med vårt mål att skapa en klubb för alla, vilket gör detta extra roligt, säger Emil Risendal Lindgren, vd för RQT Stora Wäsby/Stora Wäsby Tennisklubb

Tävlingen hålls på RQT:s racketanläggning i Stora Wäsby och omfattar tre klasser: rullstol, stående med rörelsenedsättning och stående med intellektuell funktionsnedsättning.

– Vi ser ett rekordstort intresse för tävlingen. Vi har redan ett 40-taldeltagare anmälda från hela Sverige och fler trillar in, säger Emil.

Varför fick just ni arrangera para-SM?

– Jag tror anledningen är att vi, olikt många andra föreningar, valt att fokusera på just paratennis. För oss är det en viktig del av verksamheten och det är en självklarhet att ge alla människor i kommunen möjlighet att ta del av vad idrotten har att erbjuda.

RQT är något så ovanligt som en icke vinstdrivande förening.

– Det är viktigt att förstå att det i dag tyvärr finns ett alldeles för starkt samband mellan fysisk aktivitet och socioekonomisk status, vilket resulterar i att barn tvingas välja bort idrottsaktiviteter på grund av att de inte har råd. Vi på RQT har som mål att med våra partners subventionera träning till en tillräckligt låg nivå så att alla i kommunen har möjlighet att träna.

Och paratennisen tar inte slut efter SM.

– Detta är bara början och som en del av vår satsning runt paratennis öppnar vi efter årsskiftet upp träning för både stående och rullstol, lovar Emil.

Kommunen sponsrar

Även kommunen är med på ett ekonomiskt hörn under para-SM.

– Vi är med och sponsrar arrangemanget för att lyfta paraidrotten, med förhoppning om att det ska synas i kommunen att det finns möjlighet till paraidrott, säger Johanna Dermer, fritids- och idrottschef.