Det är vår i luften och sjösättningen är på gång.

Vi träffar några av klubbarna i norrort, Täby och Danderyd, där medlemmarna berättar att båtintresset har ökat under det gångna året. Mats Ohlsons på Viggbyholms båtklubb säger att man dagligen blir kontaktade om bryggplatser.

– Jag tror jag får 10 till 20 förfrågningar varje dag.

Klubben ska sjösätta 570 båtar mellan 24 april och 23 maj, med hjälp av en sublift. Alltså en anordning som lyfter ner båtarna i vattnet.

Förberedelser

Även vid Ranängens båthamn har man börjat förbereda sig inför säsongen. Nyligen investerade man här i en ny sublift. Detta för att effektivisera sjösättningen.

Lennart Wahlund, ordförande i klubben, instämmer i att båtintresset har ökat.

– Ja, pandemin har ökat intresset för båtar väldigt mycket. Det har vi sett, och det är så klart kul, säger han.

Under de kommande helgerna ska båtarna sjösättas.

– Det kommer ta tre helger där medlemmarna hjälper till ideellt. Kanske några vardagar också. I maj är vi klara, säger han.

"Alla hjälps åt"

Vid Danderyds båtklubb i Nora träffar vi båtägaren Nils Stiernman som håller på att slipa sin båt Bona. Den 2 maj ska medlemmarna träffas för att med hjälp av en kran vira ner Bona och de 40-tal andra båtar som ligger här.

– Det tar inte lång tid efter att man tagit upp båten på hösten innan man ser fram mot nästa säsong. Det ska bli härligt att få i båten, säger Nils Stiernman.

Till sjösättningsdagen kallas medlemmarna (med direktiv om att hålla distans) för att hjälpa till, berättar varvschefen Kristian Bergström.

– Det är ideellt och alla hjälps åt. Man drar på sig overallen och arbetar under en dag. Vi hjälper med varandras båtar genom att byta av.

I Näsbyvikens Båtsällskap träffar vi hamnkaptenen Nils Fickler.

– Det är mycket förberedelser inför sjösättningen. Folket tillbringar massor av timmar här och tycker att det är kul, säger han.

30 procentig ökning

Mellan den 24 april och 2 maj ska man börja sjösätta de 550 båtar som finns i hamnen. Då arbetar man i ett lag och har utbildade funktionärer som till exempel kan köra traktor eller vara kvartersbasar.

Nils Fickler har också märkt av ett ökat båtintresse.

– Pandemin har inneburit ett uppsving för båtbranschen. Innan coronan slog till stod det 170 personer i kö. Nu är 270 i kö, så det är över en 30 procents ökning.