I början av mars drog nattvandringarna i Täby kommun. I år kommer de förutom fredagar även att vandra på lördagskvällar.

Även under pandemin rör sig många unga utomhus och därför är Täby kommun tacksamma över att vuxna från elva olika föreningar ställer upp och nattvandrar.

– Det är en win-win. Tryggheten ökar samtidigt som föreningarna får pengar, säger Nicklas Ardenstedt, chef för Ung fritid Täby.

Starkt engagemang

På många håll i Stockholm har antalet vuxna som velat nattvandra minskat under pandemin. Men Nicklas Ardenstedt inte märkt någon skillnad i engagemanget från de vuxna i Täby.

– Det fungerar jättebra. Och de vuxna som är ute tycker att det är intressant.

Varje fredag och lördag är det fem till sex vuxna som kommer, förutom under högsommaren när de har uppehåll. De går eller åker bil, två och två.

– De besöker till exempel badplatser och skolgårdar. Ofta får vi input från kommunvakter och socialfältare om var det kan samlas många ungdomar. Nyligen var det cirka 200 ungdomar som samlades på konstgräsplanen i Skarpäng, säger Niklas Ardenstedt.

Alltid välkommet med fler

Trots engagemanget uppmanar Niklas Ardenstedt till ökad vuxennärvaro.

– Det behövs alltid fler vuxna för att göra det tryggare i kommunen, säger han.

En av nattvandrarna är Cajsa Correa. Hon ser det som en viktig del av att vara vuxen, att engagera sig i barn och ungdomar.

– VI är några eldsjälar som frivilligt ska fortsätta nattvandra efter de tre helgerna som är obligatoriska för vår förening Ultimate Cheer Xtreme. Det kan vara bra för ungdomarna att några vuxna återkommer, säger hon.

På ungdomarnas område

Det är inte bara för ungdomarnas skull. Cajsa Correa säger att det är roligt att få lära känna ungdomarna, men att de måste komma ihåg att de är på deras arena.

– Vi är inte poliser, utan är där för att kolla att de har det bra. Ungdomarna är ofta välkomnande, men tyvärr vet inte alla ungdomar syftet med nattvandringen.

När Cajsa Correa nattvandrade var ett av de mer oroliga områdena parkeringen i Arninge.

– Där träffades ungdomar och äldre från alla delar i Stockholm. På parkeringen var det olika hörn med olika gäng från olika områden. Det var mycket alkohol och högljutt, säger hon.