Det har snart gått ett år sedan kriget i Ukraina bröt ut och miljontals barn och vuxna försattes på flykt.
I Tyresö reagerade kommunen snabbt och omvandlade avdelningen Björkdalen i det gamla äldreboendet Björkbacken till ett flyktingboende. Men sedan dröjde det till den 1 juli innan Migrationsverket började anvisa ukrainare till kommunerna och boendet började fyllas på.
Nu är alla de 125 platserna som Tyresö kommun tilldelats fyllda.
– Det har tagit lite tid för Migrationsverket att fylla platserna då många familjer som bott i Tyresö tidigare önskat att få bo här, eftersom de redan hunnit etablerat sig i kommunen, säger Madelene Bång.
Hon är ny flyktingsamordnare i kommunen. Enligt henne finns en bred variation på de olika kommunernas nödboendelösningar.
– Här erbjuder vi fina och fullt utrustade lägenheter, men det finns också gemensamma utrymmen. De som bor här hjälper varandra mycket och kan stötta varandra i språket. Jag själv är också alltid på plats och kan ge praktiskt stöd.
Kateryna Meletych, Khrystyna Kuzhda och Yuliia Kalynehuk vill lära sig svenska och är glada för Madelene Bångs initiativ till språkaktivitet på boendet.
Pekka Pääkkö
Knyter kontakter
Förutom att erbjuda boende så hjälper kommunen till med skolplatser för barnen. Alla barn som bor på Björkdalen går i skolan och vissa har även börjat på fritidsaktiviteter.
Utöver det jobbar Madelene Bång intensivt med att vägleda ukrainarna in i det svenska samhället och arbetslivet.
– Det viktigaste är att hjälpa dem knyta kontakter med civilsamhället. Till exempel håller kommunen en rekryteringsträff med olika arbetsgivare.
– Sen håller jag även i språk- och hälsoaktiviteter varje vecka. Lektioner i svenska för att de vill lära sig, men hälsoaktiviteterna har jag lagt in för att jag vet hur viktigt det är att röra på sig när man lever under stress.
Madelene Bång, flyktingsamordnare i kommunen, jobbar för att på bästa sätt integrera ukrainarna i det svenska samhället.
Pekka Pääkkö
Engagerade Tyresöbor
Med på dagens aktivitet finns Kateryna Meletych från Kiev. Hon var en av de sista som erbjöds en plats på boendet i november.
– Jag kom till Sverige i mars med min ena son, min äldre son behövde stanna i Ukraina. Vi bodde först hos en fantastisk familj här i Tyresö men behövde hitta något eget. Jag är så tacksam över att få kvar i Tyresö, jag gör det för min son som går i skolan här, säger hon.
Många Tyresöbor har engagerat sig i arbetet med mottagandet, öppnat upp sina egna hem och skänkt kläder, möbler, och annat till boendet.
– Det är skillnad från när jag arbetade med tidigare flyktingar som kom till Sverige från flyktingläger och konflikter och jag kan inte låta bli att tänka: Var var engagemanget för dessa grupper? säger Madelene Bång.
– Samtidigt förstår jag att det här kriget känns närmare oss, då är det mänskligt att känna mer medkänsla. Men att dessa människor är mer lika oss – ofta högutbildade och väldigt driftiga – så behöver de heller inte lika mycket hjälp.
Totalt 311 ukrainare
Kateryna Meletych har sedan hon kom till Sverige jobbat på Spotify. Nu har hennes anställning gått ut och hon letar nytt jobb.
– Nu planerar vi att stanna ett tag. Det är inte bra i Kiev än, men fortsätter jag jobba i Sverige så kan jag hjälpa min familj härifrån.
Kateryna Meletych planerar att stanna ett tag på Björkbacken med sin son för att kunna hjälpa sin familj ekonomiskt hemma i Kiev.
Pekka Pääkkö
Enligt Migrationsverket finns totalt 311 bosatta ukrainska flyktingar i Tyresö. Madelene Bång vill även få kontakt med den stora andelen som bor utanför Björkdalen.
– Det är svårare att nå ut till de som bor kvar hos privatpersoner, och som samordnare är det mitt ansvar att se till att även de har det bra och kan få hjälp med till exempel vägar till arbete.