Herrgårdsvillan på Sättra gård ägs av kommunen, men hyrs sedan många år ut privat.

Förra året upptäcktes en vattenskada i huset och renoveringen uppskattades kosta drygt sex miljoner kronor.

Men det stannade inte där.

– Skadorna visade sig vara betydligt mer omfattande än man tidigare trott och husets konstruktion är komplicerad på grund av ålder, tillbyggnader genom åren och brist på dokumentation på tidigare åtgärder, säger Roland Storm (VB), ordförande i teknik- och fastighetsutskottet.

Exempel på skador i huset.

Exempel på skador i huset.

Privat

Ökade kostnader

Fram till februari i år beräknades kostnaderna ha stigit till 18 miljoner kronor.

Men nu måste ytterligare sju miljoner kronor till för att renoveringen ska kunna slutföras.

En som reagerade starkt på det under förra veckans kommunfullmäktige var Johannes Wikman Franke (C) som skrivit flera interpellationer med frågor om renoveringskostnaderna.

– Renoveringskostnaderna har rusat till 25 miljoner, fyra gånger så mycket som från början, utan att man reagerar eller tar ett politiskt beslut. Det är ett oansvarigt agerande, säger han.

Johannes Wikman Franke, gruppledare för Centerpartiet i Upplands Väsby.

Johannes Wikman Franke, gruppledare för Centerpartiet i Upplands Väsby.

Rosie Alm

Men Roland Storm (VB) tycker inte att ansvaret kan läggas på honom som politiker.

– Det är inte politikernas uppgift att åka runt och besiktiga kommunens fastigheter. Ansvaret ligger också på sätt och vis 20–30 år tillbaka i tiden, då tidigare skador inte upptäckts.

Vad säger du till de som säger att det är en orimlig kostnad?

– Det är klart att det är mycket pengar, jag är själv förvånad. Men en renovering är alltid en investering som höjer husets värde. Summan kan låta hög, men betänk att kommunens totala investeringsbudget, som pengarna kommer från, ligger på 735 miljoner kronor. Kostnaden är en engångsinvestering och kan inte jämföras med årliga driftspengar.

Kunde ni inte avbrutit renoveringen och rivit huset?

– Då hade de pengar som redan lagts ned på renoveringen varit bortkastade. Och kommunen behöver ta hand om de hus vi äger. Hade vi rivit huset och byggt upp ett nytt lika stort, då hade säkert kostnaden för rivning, bortforsling och återuppbyggnad troligen landat på samma nivå.

Hur gör ni för att säkerställa att det inte händer igen?

– Vi behöver skapa nya rutiner för underhållskontroll på våra kommunala fastigheter, inte minst de äldre. Fler besök med fler kontrollpunkter så att även dolda skador kan upptäckas.

Maria Tuvesson (MP) lyfte frågan användningen av huset. Hon önskar att herrgårdsvillan tas tillbaka i kommunens regi och att man med Sättra gårds naturreservat som fond skapar ett centrum för Väsbybornas friluftsliv.

– Det är ett av Väsbys finaste lägen som borde bli tillgängligt för fler.

Från 1920-30-talet då herrgårdsvillan var nybyggd.

Från 1920-30-talet då herrgårdsvillan var nybyggd.

Privat