– Julen är ju på ett sätt ett tragiskt ämne. Att vi försöker få ihop alla våra borttappade drömmar och trasiga relationer till en glittrande helhet just vid en specifik tid, i ett specifikt rum, säger dramatikerdebuterande Agnes Lidbeck om sin nya pjäs Köket är hemmets hjärta.

Eva i centrum

Hon berättar att hon har en mycket stark relation till julen, och är nog mycket en Eva, i julsammanhang.

Den Eva hon pratar om är pjäsens Eva. För hennes jul blir inte som det var tänkt. Storfamiljen samlas hos dottern Tuva för att äta julmiddag men bland sillfat och tända ljus blossar konflikterna upp mellan familjemedlemmarna.

– Och det är framförallt Evorna jag vill berätta om, de här kvinnorna som håller ihop hela bygget med hörntänderna - och som vi sedan ser ner på för att de inte är tillräckligt crazy, frigjorda. Jag ville leta mig in i dem, för de får nästan aldrig synas.

Norsk tolking av ursvensk jul

Lidbäcks hjältinna spelas av Grynet Molvig som själv har varma känslor inför jul, medan regissören Nora Nilsson mer känner igen sig i pjäsens miljöer

– Det där med julen är väldigt komplicerat. Vi vill ha en avkopplande jul men istället blir det stress. Vi vill vårda relationerna men istället blir det fokus på konsumtion. Pjäsförfattaren Agnes Lidbeck har sagt att alla vill ha en mamma, men ingen vill vara en. Det är något jag själv kan känna igen mig i, säger  Nora Nilsson.

Pjäsen har premiär 3 december på Kulturhuset Stadsteatern.