Att hålla på med e-sport ska handla om mycket mer än att bara sitta i sitt rum ensam och spela, menar Jonatan Lamy, som arbetar med Norrtulls SK e-sports långsiktiga strategi och spelarutveckling.

Det är det som han och Norrtulls SK vill utveckla ännu mer och ta in e-sporten i föreningsvärlden. Till en början handlar det om fotbollsspelet FIFA, som har miljontals spelare världen över.

– Du lär dig spela fotboll eller handboll i en förening, inte på Youtube. Vi vill att det ska vara samma för e-sporten. När du vill bli bra på FIFA börjar du träna och spela i en förening i stället för att kolla på Youtube, säger han.

– Alla i NSK ska känna en samhörighet till klubben och känna att vi som klubb ser dem. Vi vill utveckla spelarna så att de kan gå vidare och satsa på att bli professionella spelare.

Förbundet hyllar

Norrtulls SK:s satsning på e-sport är unik i sitt slag. Det finns föreningar som har lag inom FIFA som tävlar i bland annat E-sports Allsvenskan. Men det handlar mer om utvalda spelare som representerar klubben.

Den satsningen som Norrtulls SK nu gör handlar mer om spelarutveckling och att ge spelarna den grund, träning och erfarenhet de behöver för att ta sig vidare inom e-sporten samtidigt som de känner en tillhörighet till föreningen.

– Det är superviktigt att förstå att e-sport kräver mycket träning och det går att kombinera det med vanlig idrott också, säger Jonatan Lamy.

Att Norrtulls SK väljer att satsa på e-sport glädjer det svenska e-sportförbundet.

– Det är fantastiskt att Norrtull gör en sådan här satsning. Vi på förbundet gläds åt att fler föreningar väljer att satsa på e-sporten, säger svenska e-sportförbundets ordförande Sammi Kaidi.

– När man satsar på e-sport är det viktigt att e-sporten får lika stort fokus som de andra idrotterna i en förening.

Ung och erfaren huvudtränare

Bakom satsningen står förutom Jonatan Lamy, klubbchefen Martin Carlon och den nya huvudtränaren William Fernström.

– NSK kontaktade mig och det räckte med ett mail. Jag har aldrig sett något liknande tidigare och det kändes sjukt spännande så jag hoppade på tåget, säger William Fernström.

– Jag själv spelar för Sirius så jag vet vad som krävs och det ska jag ta med mig till Norrtulls SK.

Jonatan Lamy är tydlig med att det finns fokus på ett huvudområde när det kommer till att hitta spelare.

– Det är Vasastan. Det är här spelarna vi vill utveckla finns, så vi hoppas att många kommer börjar spela hos oss.

– Jag hoppas man kommer kunna se NSK-e-sports tröjor på stan framöver, precis som man ser vanliga fotbollströjor, avslutar han.