I våras släppte Nina van den Brink sin debut ”Jag har torkat nog många golv”. I november vann hon Augustpriset för densamma i kategorin årets svenska fackbok.

Boken är en biografi om Maja Ekelöf, en 52-årig städerska som 1970 vann Rabén & Sjögrens stora romantävling med ”Rapport från en skurhink, en dagbok från en hård låglönevardag”.

Stark och trotsig

– Jag kände att berättelsen om Maja inte var berättad. Det fanns en snäv bild av henne som reducerade henne till en lottad vinnare. Denna trotsiga människa kan inte ha snubblat in och blivit överlycklig över det. Jag ville visa hennes helfigur. Hur aktiv, stark och trotsig hon var, säger Nina.

Hon fick upp ögonen för Majas historia när hon höll på med ett jobb om storstädningens historia.

– Majas bok var inte alls som jag hade tänkt mig. Hon var så politiskt medveten. Jag fascinerades av att hon var sådan med tanke på bilden av henne som en outbildad städerska.

Maja Ekelöf. Författare till böckerna ”Rapport från en skurhink” och ”Brev”.

Maja Ekelöf. Författare till böckerna ”Rapport från en skurhink” och ”Brev”.

Owe Sjöblom / SvD / TT

För att ta reda på mer om Majas bakgrund har Nina läst gamla artiklar, brev och intervjuat hennes fem barn.

– De var misstänksamma först. Men jag har släktforskat ända tillbaka till 1700-talet och lyckades upptäcka saker som inte ens de visste om. Jag åkte bland annat med den yngsta sonen till huset där Maja föddes. Då blev han väldigt rörd.

Nina är själv uppvuxen i en familj med städerskor.

– Min gammelmormor, mormor, mamma och moster var alla städerskor. Jag har också själv städat under ett par år. Så jag vet hur det känns i kroppen.

– Både mormor och Maja hade pigjobb. Pigjobben var borta ett tag och mormor blev väldigt upprörd när de kom tillbaka. Det är speciellt att städa hemma hos den som betalar din lön.

Var överförtjusta

Ninas mamma gick bort innan boken blev klar.

– Hon skulle ha uppskattat den. Mammas vänninor är överförtjusta. Och mormors arbetskamrat i Finland. Även flera av Majas släktingar har hört av sig.

Att få Augustpriset beskriver Nina som chockerande och omtumlande.

– Det var inte väntat, herregud. Nu får man ju en förvarning i och med att man blir nominerad. Men jag hade inte alls tagit in det.

– Det är så märkligt. Jag har fått lovord från alla håll.

Trivs. Nina bor i Ruddammen. ”Det är lite mer blandat, inte klassisk östermalmsmark. Så nära man kan komma nära en by och fortfarande och bo i Stockholm.”

Trivs. Nina bor i Ruddammen. ”Det är lite mer blandat, inte klassisk östermalmsmark. Så nära man kan komma nära en by och fortfarande och bo i Stockholm.”

Pekka Pääkkö

Hon har suttit hemma vid skrivbordet i sitt sovrum och skrivit på boken i tre år.

– När jag lämnade in manuset var jag osäker på vad jag hade skrivit. Jag ringde till redaktören direkt och frågade om vi kunde skjuta upp boksläppet om den var för dålig. Det kan verkligen glappa i hur man ser sin egen text utifrån.