Skådespelaren Nils Närman Svensson älskar att bo i Gröndal. Efter många år på Södermalm flyttade han hit med sin sambo för tre år sedan.

– Vi åkte hit och kollade och slogs av hur fint det var och hur nära det var till vatten och grönska. Jag som hade trott att jag skulle vara partyprins på Söder för alltid insåg att jag skulle trivas här, säger han och skrattar.

Mitt i träffar honom på Lundbergs konditori. Det är ett av hans favoritställen, så här års på grund av semlorna.

Men hade allt gått rätt till i Nils Närman Svensson liv skulle han inte ha bott i Gröndal – eller i Sverige över huvudtaget. Om det fick han insikt för sex år sedan. Då uppdagades att han är ett av många chilenska barn som stulits från sina mödrar, för att adopteras till Sverige och andra rika länder.

– Jag är jättestolt över föreställningen och hoppas att folk hittar fram till den och att den bidrar till samtal, säger Nils Närman Svensson.

– Jag är jättestolt över föreställningen och hoppas att folk hittar fram till den och att den bidrar till samtal, säger Nils Närman Svensson.

Angie Gray

Ett brott och en lögn

För Nils Närman Svensson, då 33 år, ställdes livet på ända. Han hade haft en fin uppväxt i Växjö med sina föräldrar och syskon, och han levde ett kreativt liv som sångare, musiker och skådespelare. Och så visade det sig att allt börjat med ett brott och en lögn.

– Det skapade en stor dubbelhet i mig. Jag har levt ett privilegierat liv med jättefina föräldrar. Men min biologiska mamma blev lämnad kvar. Hur hon och andra fattiga mödrar behandlades säger mycket om förhållandet mellan fattiga och rika länder och om klass, säger han.

Skrev dagböcker

Mitt i träffar Nils Närman Svensson tidigt på morgonen över en kopp kaffe. Direkt efteråt ska han hasta vidare till Vasastan. Där repeterar han pjäsen "1300 mil från verkligheten" på Aliasteatern. Det är ett drömspel om Chiles stulna barn, regisserad av Andreina Olivari, känd regissör i Chile.

Dramatikern Eva Maria Benavente Dahlin har skrivit manuset, inspirerad av de dagböcker Nils Närman Svensson skrev i Chile 2019. Där träffade han sin biologiska mamma Sandra, en omvälvande upplevelse.

– Det var otroligt så klart. Vi var båda väldigt glada men allt var dubbelt och jag skrev mycket under den resan, berättar han.

"1300 mil från verkligheten" är inte en dokumentär om hans liv utan ett poetiskt drömspel, där olika tider existerar samtidigt. Den vill lyfta alla de barn som stals – och dem som lämnades kvar.

– Vi vill skaka om den svenska självbilden. I Chile är det här en stor fråga och det pågår brottsutredningar. Den kvinna som fosterhemsplacerade mig står inför rätta, berättar han.

Gröndals båtklubb är en av Nils Närman Svenssons favoritplatser i Gröndal. Familjen har en liten snipa där.

Gröndals båtklubb är en av Nils Närman Svenssons favoritplatser i Gröndal. Familjen har en liten snipa där.

Angie Gray

Pratar ofta i telefon

Vi avslutar intervjun med en promenad till Gröndals båtklubb, där familjen har en liten snipa. Det här är definitivt hemma – men numera har Nils Närman Svensson familj i både Sverige och Chile. Han har hälsat på Sandra fyra gånger och de pratar ofta i telefon.

– Det har varit många förlorade år. Nu lär vi känna varandra så sakta.