Medborgarförslag. Pernilla och Nils Johansson vill ha en skatepark på Östermalm. Foto: Katarina Linde

Nils, 7, vill ha en skate-park på Gärdet

Nils Johansson, 7, saknar en plats att skejta på i området runt Gärdet och Östermalm. Tillsammans med sina mamma Pernilla skrev han ett medborgarförslag som fick tummen upp av stadsdelsförvaltningen.

  • Publicerad 13:51, 27 nov 2020

Skateparken i Rålambshovsparken på Kungsholmen byggdes tack vare ett medborgarförslag 2010 och har sedan dess lockat barn och unga från från hela Stockholm.

Ett toppenställe, men på tok för långt för att man ska hinna dit till vardags, tycker Pernilla Johansson som bor på Gärdet.

Tillsammans med sin sin Nils, 7, har hon skrivit ett medborgarförslag till stadsdelsförvaltningen på Östermalm. Deras krav: en schysst park i den egna stadsdelen.

– Det vore så bra om det fanns något här i området, så man kunde stanna till en halvtimme på vägen hem från skolan, istället för att det ska bli ett stort projekt, säger Pernilla och fortsätter:

– Det finns ett otroligt stort intresse för det här – alla spelar inte fotboll! Det finns en pop up-skatepark i Gallerian och där är det smockat med folk.

Stadsdelen: "ingen ledig plats"

Den 17 november var Nils och Pernillas förslag uppe på Östermalms stadsdelsnämnd. Och stadsdelsförvaltningen håller med om att en skatepark vore ett bra tillskott i området. Dessvärre finns ingen ledig yta i de befintliga parkerna, menar förvaltningen.

– Däremot finns det möjlighet i kommande etapper av Norra Djurgårdsstaden. Men det är inte stadsdelens mark, säger Sofia Regnell, handläggare på stadsdelsförvaltningen.

Därför beslutade politikerna i stadsdelsnämnden att skicka Nils och Pernillas förslag till Stockholms stads exploateringskontor som arbetar med utbyggnaden i Norra Djurgårdsstaden.

Hur stor chans är det att det blir verklighet?

– Exploateringskontoret är väldigt intresserade av att höra vad medborgarna vill ha, det är ett viktigt inspel. Det planeras för många parker i Norra Djurgårdsstaden och jag tror att det finns god möjlighet att det kan bli en skatepark där, säger Sofia Regnell.

Nils och Pernilla är glada för det positiva gensvaret, men de hade hoppats på någon mer central placering för en eventuell ny skatepark – och skickar med några sista synpunkter.

– Det måste vara en lättillgänglig miljö. En miljö där människor vill vistas, där människor kan mötas, och en plats där man vågar ha sina barn. Så inte bakom någon bro eller motsvarande, säger Pernilla Johansson.