En stor dos humor och charm präglar 26-årige Navid Roshans konto på sociala medier-appen Tiktok.

– Kontot är en förlängning av min personlighet. Om jag lärt mig något nytt har jag alltid velat dela med mig av kunskapen till vänner och min familj, säger han.

Innehållet är varierat, men i flera av klippen tipsar Navid om hur man kan förbättra sitt resultat på högskoleprovet. En resa som han själv gjort.

– Första gången jag gjorde provet hade jag inte förberett mig alls. Resultatet blev 0,35 poäng. Sjätte gången jag skrev provet hade jag målmedvetet pluggat två till tre timmar varje dag i över fyra månader innan själva provdagen.

En satsning som gav utdelning. Resultatet 1,6 poäng gjorde att Navid kom in på sin drömutbildning.

– Jag kommer aldrig att glömma den känslan. Det var som att någon hade gett mig tio miljoner kronor. Att plugga till jurist är min dröm, men med mina gymnasiebetyg och tidigare resultat på högskoleprovet trodde jag aldrig att jag skulle kunna komma in.

Enklare att relatera

Den förbättringsresa som Navid lyckades med är anledningen till att hans videos fått genomslag, tror han själv.

– Jag har fått jobba hårt för att nå mitt mål, eftersom jag inte fick ett bra resultat från början. Det tror jag är lättare att relatera till.

Vad får du för reaktioner?

– Extremt mycket positiv feedback. Det var till och med en kille som kom fram till mig och sa att det var tack vare mig han hade kommit in på läkarlinjen. Sådant sporrar mig att fortsätta skapa videos.

Den 23 oktober är det dags för höstens provtillfälle.

Trots att det inte finns så mycket tid kvar att förbereda sig inför högskoleprovet, menar Navid att det aldrig är för sent att börja plugga.

– Om jag bara hade en-två veckor på mig skulle jag öva genom att göra ett läsdelsprov per dag. Men störst fokus skulle jag lägga på kvantdelen för där har man en större chans att förbättra sig på kort tid. Det eftersom det finns en begränsning i vilka slags matematiska regler provet kan innehålla.

– Svenska-delen är mer som konditionsträning, det måste du bygga upp under en längre tid för att förbättra.

Att gå igenom och göra gamla prov på tid är också viktigt för att lära sig hur de är uppbyggda och öva sig på själva provsituationen.

Preppa med snacks

Inför själva provdagen är det viktigt att ta reda på praktiska detaljer som var provlokalen ligger, förbereda mat och snacks till pauserna.

– Jag sov knappt någonting när jag skrev provet sist gången, jag var så nervös. Men eftersom jag övat på så många gamla prov, var det som att det satt i muskelminnet, säger Navid Roshan.