Det kokade i Västertorp och Fruängen i höstas. Två ungdomsgäng uppträdde hotfullt och respektlöst och gjorde sig skyldiga till rån och skadegörelse. Många kände sig inte längre trygga i sina områden.

Då beslöt Nattvandring Fruängen & Västertorp att trappa upp sin närvaro.

– Vi var ute varenda kväll under tre veckor. Och vi lyckades öka antalet medlemmar från 70 till 220. Det blev en enorm uppslutning, berättar Västertorpsbon Ingela Ström.

Ingela Ström är ansvarig för Nattvandring Fruängen & Västertorp ihop med Camilla Roos Sjöberg. Mitt i träffar dem båda i Västertorps centrum en försommardag då det råder lugn. I september och oktober var det alltså annorlunda.

– Gängen var ute även på vardagar, efter skolans slut. Vi gick runt varenda kväll och försökte få kontakt med ungdomarna. Det var lättare i Västertorp, där de var något yngre. I Fruängen var de äldre och lite mer misstänksamma, säger Ingela Ström.

Skapade trygghet

Framför allt signalerade de att det finns vuxna som bryr sig om och som ser vad som händer. Det bidrog till att situationen lugnade ner sig och nu har Nattvandring Fruängen & Västertorp utsetts till Årets nattvandringsgrupp 2020.

"Nattvandring Fruängen-Västertorp har genom sitt arbete skapat ett tryggare område där man möter alla med respekt, är positiva förebilder och visar att det går att förändra med enkla medel. Att ge av sin tid. Att finnas där det händer innan det händer!" står det i motiveringen från stiftelsen nattvandring.nu

– Det är roligt förstås och ett bevis för att vi har en bra ambitionsnivå och tänker rätt, säger Ingela Ström.

Fler vandrare behövs

Under våren har antalet aktiva nattvandrare sjunkit, men nu hoppas duon på ett ökat engagemang igen.

– Vi vill betona att det oftast är lugnt när man är ute och vandrar. De flesta ungdomar är trevliga och vi märker att de uppskattar vår närvaro. Vi är en trygghet för dem, säger Ingela Ström.