Att få tillbaka löparna efter pandemin har varit något av en pärs för TCS Lidingöloppet, och andra som anordnar lopp i Sverige. Men i år är löparna på hugget.

Hittills har Lidingöloppet totalt nästan 40 procent fler anmälda till årets olika lopp än de hade vid samma tidpunkt förra året. För det största evenemanget – Lidingöloppshelgen – räknar man med över 30 000 deltagare. Det är 5000 fler än 2023.

– Vi ser bland annat en tydlig ökning bland tjejer. Det är möjligt att det beror på att aktiviteter i grupp har kommit igång igen efter pandemin, säger Krister Svensson, generalsekreterare för Lidingöloppet.

– Generellt verkar det som att tjejer oftare gör det här tillsammans, medan killar och gubbar är lite mer ensam­vargar och springer ändå.

De utländska löparna börjar också bli fler.

– Det är fortfarande ett halvår kvar till loppet men vi ser att det taktar på. Vi hade 77 nationaliteter förra året och kommer att ha ännu fler i år.

Den 27 april går Vårmilen av stapeln. Loppet har snart 500 anmälda, vilket är dubbelt så många som i fjol. Löparna i Vårmilen har inte varit så många sedan år 2018.

– Vårmilen är Lidingöbornas egna lopp och en start på utesäsongen. Vi ser verkligen fram emot att det blir en härlig löparfest ute på Vallen. Det som är unikt med Lidingöloppet är ju att vi har otroligt vackra och mjuka banor ute i naturen.

Ser ni flera skäl till löparnas återkomst?

– Ekonomin i Sverige är ansträngd för en del och då är löpning ett enkelt sätt att träna. Och hälsa är ju alltid aktuellt – men det pratas kanske extra mycket om vikten av att röra på sig nu.

Miljötänk

Nytt för i år är att loppen ska bli mer miljövänliga. Naturskyddsföreningen kommer att hjälpa TCS Lidingöloppet att se över logistik, trafik och skräphantering.

– De ska hjälpa oss att se till att vi lämnar ett så litet avtryck som möjligt. Vi kommer att lyfta det gentemot deltagare och publik, och uppmana till att åka kollektivt, gå eller cykla till loppet – och att inte slänga skräp eller lämna saker efter sig i naturen.

Lidingöloppet har också startat ett samarbete med antimobbningsorganisationen Friends.

– Vi har startat ett samarbete för att få fler unga i rörelse. Friends kommer att finnas på plats och prata om vad de gör för att alla ska må bra och för att ingen ska mobba någon annan.

"Den stora massan har börjat springa ordentligt och är redo för stora lopp igen efter pandemin", säger Krister Svensson, generalsekreterare på TCS Lidingöloppet.

"Den stora massan har börjat springa ordentligt och är redo för stora lopp igen efter pandemin", säger Krister Svensson, generalsekreterare på TCS Lidingöloppet.

Lidingöloppet