Hjällbo

Hans konstnärliga ådra tar sig många uttryck: I poesin, musiken och på teaterscenen.

– Min pappa var skådespelare i Somalia och jag spelade med honom när jag var liten. Det är något jag ärvt från honom och jag har alltid velat syssla med det, säger Nasir Dhagole.

Det dröjde inte länge efter ankomsten till Sverige som 21-åring innan han fann sig till rätta på Angereds Teater, där han bland annat jobbade som ungdomsledare för en somalisk dansgrupp.

2012 medverkade han i Christofer Bockers pjäs Det förlorade landet.

Polisiärt geni. Det visar sig snart att den somaliske flyktingen Ibrahiin sitter på oväntade kunskaper.

Polisiärt geni. Det visar sig snart att den somaliske flyktingen Ibrahiin sitter på oväntade kunskaper.

SVT

Oväntad duo

Nu gör Nasir Dhagole från Angered sitt första tv-jobb i SVT:s nya kriminaldrama Detektiven från Beledweyne, som har premiär den 10 mars.

Serien är ett kriminaldrama i sex avsnitt där varje fall sträcker sig över två avsnitt.

Den självgoda och trångsynta juristen Tilda Renström (Malin Levanon) har fått sparken från jobbet som åklagare och förpassats till att jobba på flyktingförvaret och ska just utvisa Ibrahiin, en asylsökande man från Somalia (Nasir Dhagole). När han visar sig vara ett polisiärt utredningsgeni börjar ett samarbete som i slutändan kan gynna dem båda i deras respektive kamp för överlevnad och upprättelse.

– Ibrahiin är den som löser allt och berättar vad han tänker. Tilda är bra, men hon kan inte klara sig utan honom. Han vill bidra, men får ingen cred för sina kunskaper.

Huvudroller. Ibrahiin (Nasir Dhagole) och Tilda Renström (Malin Levanon) i SVT:s Detektiven från Beledweyne.

Huvudroller. Ibrahiin (Nasir Dhagole) och Tilda Renström (Malin Levanon) i SVT:s Detektiven från Beledweyne.

SVT

Inkluderande tänk

Skådespelaren från Angered menar att serien skiljer sig från andra kriminaldraman, dels genom att handlingen drivs framåt av karaktärernas personlig drivkrafter och inte i första hand av brottsutredningen och dels att manuset är skrivet utifrån ett inkluderande perspektiv.

– Jag tycker att serien visar på hur alla människor kan bidra till samhället och att många invandrare har kunskaper som inte alltid får komma till sin rätt. Det handlar om två personer med samma agenda, men med olika bakgrunder, som gör något tillsammans och det tycker jag är jättefint.

Pluggar till lärare

Efter tv-inspelningen, som ägde rum under förra våren och sommaren, har Nasir Dhagole fått blodad tand.

– Nu vill jag gärna fortsätta med tv, men det är många som vill jobba som skådespelare och det är svårt att få roller.

I hemstaden Mogadishu jobbade han som lärare och undervisade yngre årskurser i matematik och engelska.

– Nu pluggar jag för att kunna börja jobba som lärare även här i Sverige, men är samtidigt öppen för fler skådespelaruppdrag.

Anton Engblom