En undersökning från Stockholms handelskammare visar dystra siffror för näringslivets omsättning i Stockholms län under coronaåret. Minus 58,2 miljarder, jämfört med 2019.

Samtidigt ökade omsättningen i Danderyd, med fyra procent.

Lina Pennlert, näringslivsstrateg i Danderyd, menar att siffrorna är glädjande. Hon påpekar dock att det inte återspeglar läget i alla branscher.

– Det är många som kämpar. De jag pratar med är inte med i de här fyra procenten som har gynnats. Restaurangerna, konferenserna, hotellen och den lilla besöksnäring som vi har, påverkas fortfarande väldigt mycket, säger hon.

Därför ökar Danderyd

Lina Pennlert menar att den positiva utvecklingen i Danderyd bland annat beror på att många företag i kommunen har kunnat ställa om.

– En stor del av företagen i kommunen verkar inom tjänstesektorn. Vi har en annan typ av företagspark, mycket tjänster, ekonomi, service, juridik och liknande, där man lättare har kunnat ställa om och där företag kanske till och med gynnats, varit tvungna att effektivisera, av det här.

– Många har kunnat fortsätta som vanligt, men fått jobba hemifrån, säger hon.

I februari meddelade kommunstyrelsen i Danderyd att de skulle vidta en rad åtgärder för att underlätta för företagen, bland annat för restaurangerna.

https://www.mitti.se/nyheter/danderyd-slopar-avgift-for-uteserveringar/repubk!rC7B6si5IzOc5hH8RKk6yQ/

Lina Pennlert menar att de under 2020 arbetat mycket med att förbättra servicen och dialogen med företagen – för att underlätta coronaåret.

– Många har det tufft, vi försöker göra det vi kan från kommunens håll och det arbetar vi med hela tiden, säger hon.