Ökning. Näringslivet i Danderyd såg en ökning av omsättning under 2020, samtidigt som många andra kommuner gick back. Foto: Mikael Andersson

Näringslivet gick plus under coronaåret

Omsättningen för företagen i Stockholm sjönk med flera miljarder under coronaåret – men näringslivet i Danderyd gick plus. Besöksnäringen kämpar dock, berättar näringslivsstrategen.

  • Publicerad 18:12, 19 apr 2021

Näringslivsstrateg. Lina Pennlert Foto: Privat

En undersökning från Stockholms handelskammare visar dystra siffror för näringslivets omsättning i Stockholms län under coronaåret. Minus 58,2 miljarder, jämfört med 2019.

Samtidigt ökade omsättningen i Danderyd, med fyra procent.

Lina Pennlert, näringslivsstrateg i Danderyd, menar att siffrorna är glädjande. Hon påpekar dock att det inte återspeglar läget i alla branscher.

– Det är många som kämpar. De jag pratar med är inte med i de här fyra procenten som har gynnats. Restaurangerna, konferenserna, hotellen och den lilla besöksnäring som vi har, påverkas fortfarande väldigt mycket, säger hon.

Därför ökar Danderyd

Lina Pennlert menar att den positiva utvecklingen i Danderyd bland annat beror på att många företag i kommunen har kunnat ställa om.

– En stor del av företagen i kommunen verkar inom tjänstesektorn. Vi har en annan typ av företagspark, mycket tjänster, ekonomi, service, juridik och liknande, där man lättare har kunnat ställa om och där företag kanske till och med gynnats, varit tvungna att effektivisera, av det här.

– Många har kunnat fortsätta som vanligt, men fått jobba hemifrån, säger hon.

I februari meddelade kommunstyrelsen i Danderyd att de skulle vidta en rad åtgärder för att underlätta för företagen, bland annat för restaurangerna.

Danderyd slopar avgift för uteserveringar

Lina Pennlert menar att de under 2020 arbetat mycket med att förbättra servicen och dialogen med företagen – för att underlätta coronaåret.

– Många har det tufft, vi försöker göra det vi kan från kommunens håll och det arbetar vi med hela tiden, säger hon.

Företagens nöjdhet

Sedan flera år tillbaka har Danderyd toppat den årliga rankingen av Nyföretagarbarometern, då företag lämnar omdömen om företagsklimatet i sin kommun. I fjol placerade sig Danderyd på plats 3, kring nöjdhet bland företagen i kommunen.

Inom kort publiceras den senaste rapporten. Enligt preliminära siffror hamnar Danderyds kommun i topp i år igen. Bland annat har antalet nyregistrerade företag i kommunen, med 420 jämfört med 373 året innan, ökat under 2020.

Visa merVisa mindre

Stockholm stad sjönk mest

En av de kommuner som visar på dystrast siffror i länet är Sigtuna kommun. Enligt rapporten sjönk omsättning där med 23 procent, motsvarande 14,5 miljarder kronor. Vilket förklaras med den stora nedgången i resandet till och från Arlanda.

Stockholm stads omsättning minskade mest, med 49,1 miljarder. Det förklaras med att allt fler jobba hemifrån, exempelvis i Danderyd, än att åka in till centrum.

Näringslivet i Österåkers kommun ökade mest i länet, med 23 procent.

Källa: Stockholms handelskammare

Visa merVisa mindre