När Nana Hervé och hans familj letade efter bostad i Stockholmstrakten såg de en annons på Hemnet om nyproducerade hus Kårsta park.

– Så åkte vi hit och tittade. Då var det en byggarbetsplats. Men vi gillade människorna och lugnet här i Kårsta. Det intrycket har hållit i sig.

I april satte de nycklarna i låset. Familjen Hervé var de första som flyttade in på Bergsjövägen när den första etappen av Kårsta blivit klar.

Nu byggs nästa etapp. 20 bostäder fördelade på tio femrummare i parhus, fem tvåor och fem ettor. Femmorna lockar främst unga familjer medan singlar intresserat sig för de mindre lägenheterna.

Omnires, som säljer bostäderna, framhåller närheten till naturen, goda pendlingsmöjligheter och överkomliga priser. 13 av 20 bostäder är bokade.

– Du kan fortfarande arbeta i Stockholm. Du kan ta dig till Uppsala eller Norrtälje men hamnar inte i en massa köer. Och tystnaden och lugnet i Kårsta, det finns inget som liknar det. Vad kan vara bättre än att ha skolan på samma gata, säger Harriet Andersson, kundansvarig på Omnires.

”Kommer få en boost”

På samma företag jobbar också Staffan Hassius. Han tror att det nya området kommer att lyfta Kårsta.

– Vi kommer få en boost här, det är jag säker på, säger han med sin omisskännliga entusiasm.

Han tror att det är pandemin som har fått människor som bor i tätorter att söka sig till lantligare trakter.

– Absolut. Det är corona­ till 95 procent. Jag tror att samhällen som Kårsta, Brottby, Karby och Lindholmen kan bli intressanta. Men man ska inte bygga sönder.

Kanske ligger något i det. För det är inte Vallentunabor som visar intresse för Kårsta park, vilket Harriet Andersson hade trott. I stället har det varit intressenter från hela länet: Vällingby, Spånga, Huddinge och Gustavsberg.

– Det är friluftsmänniskor som har djur som ser framför sig en lugnare tillvaro med sina barn, säger hon.

Även en tredje etapp kommer i år, med lika många bostäder.

VA dröjer

Men någon stor expansion lär det inte bli i Kårsta. Mindre än 200 av bostäderna som ska byggas i kommunen under 20-talet ligger här.

– Den stora frågan är den långsiktiga VA-försörjningen för hela norra Vallentuna, som inte är löst än, säger översiktsplanerare Daniel Jarl.

Det finns inte kommunalt vatten överallt. Ledningar har dragits till Kårevägen och Kårsta park. Men PA Constructor gjorde som flera andra byggherrar. Efter att ha fått detaljplanen godkänd klämde de in fler lägenheter i efterhand, något som är möjligt om man bygger attefallshus.

Just nu utreder Roslagsvatten hur VA-utbyggnaden ska bli ekonomiskt mest fördelaktig. När beslutet fattats kan det ta fem år innan den finns på plats.

För Staffan Hassius är Kårsta park ett steg på vägen mot bättre service på orten.

– Vet du varför jag håller på med det här? Kårsta kan aldrig få tätare trafik på Roslagsbanan om vi inte blir fler, säger Staffan Hassius.