På önskelistan. Här på Bobergsskolan kom inte alla 6-åringar i Norra Djurgårdsstaden in. Foto: foto: Stockholm stad

Nämndens krav: ”Ordna skolplatser nu"

Knökfulla skolor i Hjort­hagen och Norra Djurgårdsstaden har inte plats för områdets alla 6-åringar. Oacceptabelt, menar stadsdelsnämnden som kräver att utbildningsförvaltningen omedelbart löser problemet.

  • Publicerad 15:01, 6 maj 2022

Polit­ik­ernas upp­gift att säkerställa att det är möjligt.

Härom veckan berättade Mitt i Östermalm att det för andra året i rad saknas skolplatser i Norra Djurgårdsstaden och Hjorthagen för områdets 6-åringar. Förra året löste man sit­uationen genom att öppna Hjorthagens skola igen, men i år är det oklart hur det blir för de 16 barn som vid den första antagningen inte fick en skolplats i området. Utbildningsförvaltningen har än så länge sagt nej till att öppna en tredje parallell på Hjorthagens skola.

– Det handlar om att kunna erbjuda slöjd, hemkunskap och annat i de skollokaler som är byggda för två paralleller, sa grundskolechefen till Mitt i Östermalm i april.

Det svaret har fått politikerna i stadsdelsnämnden att reagera. Att barn som bor i Norra Djurgårdsstaden erbjuds en plats i förskoleklass på exempelvis Gärdesskolan är helt enkelt oacceptabelt, menar stadsdelsnämnden.

”Avståendet till nästa närliggande skola är flera kilometer bort och kräver att barnen korsar trafikerade vägar, som Lidingövägen och Valhallavägen”, skriver ledamöterna.

Andrea Hedin (M), ordför­ande i Östermalms stadsdelsnämnd. Foto: Johan Sjölund

Nämndens ordförande Andrea Hedin (M) menar att ingen förälder ska behöva oroa sig för att det inte finns en skolplats i närheten.

– I ett område som Norra Djurgårdsstaden, med en uttalad hållbarhetsprofil, är det ännu viktigare att det finns skola och förskola på gångavstånd.

Tillgången på skolplatser är en viktig ingrediens om man vill skapa en stadsdel där man kan bo i olika åldrar genom hela livet, menar Andrea Hedin.

– Att människor som skaffar barn väljer att bo kvar är väldigt positivt för en stadsdel, och det är politikens uppgift att säkerställa att det är möjligt.

Förra veckan slöt en enig stadsdelsnämnd upp bakom ett skarpt krav till utbildningsnämnden i stadshuset: ”lös problemet, på kort och på lång sikt.”

– Man behöver hitta en lösning redan till hösten. Jag har fullt förtroende för att utbildningsnämnden kan göra det.

Har du diskuterat det här med politikerna i utbildningsnämnden?

– Ja, både med partikamrater och politiker från andra partier. Jag upplever att jag fick stort gehör och att det finns en samsyn kring det här.

Också fullt. I Hjorthagens skola fanns inte heller plats för alla. Foto: Mostphotos

Mitt i Östermalm 23 april