Markering. Aline Anckarman var på plats på det sista kommunfullmäktige före valet för att lyfta klimatfrågan. Foto: Stefan Källstigen/Brita Cronvall

"Nakenaktion" vid politikermöte i Ekerö

Politiker och besökare fick ett annorlunda välkomnande vid senaste kommunfullmäktige. Iklädd kroppsstrumpa och med äppelkorg satte Färentunabon Aline Anckarman fokus på klimatfrågan.

  • Publicerad 11:32, 6 sep 2022

Det bottnar i att klimatfrågan helt kommit bort i valrörelsen

Veckan före valet satte Ekerö kommun in ett extra kommunfullmäktige för beslut om detaljplaner.

Att få ett extra tillfälle att träffa kommunens styrande politiker samlade inför valet ville inte Färentunabon Aline Anckarman missa. Och de lär inte ha missat henne heller.

Iklädd nakenkroppsstrumpa och med en korg fylld av äpplen stod hon utanför sammanträdeslokalen i Mälarökyrkan.

– Det bottnar i att klimatfrågan helt kommit bort i valrörelsen, säger Aline Anckarman.

Hon var där tillsammans med några kompisar, men enligt henne hade aktionen ingen organisation eller politiskt parti som avsändare. Rekvisitan hon hade med sig hade en tydlig symbolik:

– Ät av kunskapens frukt, trygga framtiden i paradiset, säger hon.

Brister i Ekerö kommuns klimatarbete

VALFRÅGAN: Så vill partierna jobba med miljöfrågor

För barnens skull

Reaktionerna var blandade. Några politiker lyssande på hennes budskap och hade ett samtal med henne, medan andra knappt tittade åt hennes håll.

– Några tog frukt ur korgen när de väl förstod vad vi gjorde där.

Aline Anckarman var på plats en kortare tid vid sammanträdet.

– Jag hade verkligen inte tid. Jag gör det här för mina barns skull. Jag var där i 20 minuter och sedan brände jag iväg på föräldramöte i sista sekunden.

Aline Anckarman är inte partipolitiskt aktiv, men har tidigare visat sitt engagemang i just klimatfrågan. Bland annat genom att hon placerade ut små snögubbar på kommunhusets trappa i vintras. Hon utesluter inte fler liknande aktioner.

– Jag känner att det här är så otroligt viktigt så jag försöker göra mer sådana här saker.

Berget i Stenhamra som byggde Stockholms gator

Nyheter Ett helt samhälle uppstod och försvann på några decennier 1884 köpte Stockholms stad ett berg i skogen på Färingsö för att bryta sten till stadens gator. I bergets skugga växte en hel värld upp. 50 år senare försvann den, lika snabbt som den dykt upp.fredag 30/9 15:22

Glödande hett med eldstad bland Mälaröborna

Nyheter Samtidigt råder brist på ved Hösten har tagit sitt grepp om Mälaröarna och elpriserna skenar. Då ökar intresset att installera kamin. Just nu råder ett sällan skådat högtryck.fredag 30/9 15:14

190 gravstenar riskerar att välta på Ekerö

Nyheter Många underkändes i trycktest En vält gravsten kan orsaka stora skador. För att undvika det har nästan 900 av Ekerö kyrkas gravstenar trycktestats de senaste månaderna. Många av dem visade sig inte klara trycket.torsdag 29/9 17:03