Kommunalrådet Karin Teljstedt (KD) vill ge ett flygblad till en man på väg ut ur Orminge centrum men möts av en tumme ner.

– Han gillade inte mig. Det är helt okej, så länge man röstar.

Förra valrörelsen hade Kristdemokraterna en husbil men i år kampanjar de utan valstuga.

– Det var för dyrt med husbil och svårt att få tillstånd att ställa upp den, säger Martin Gunnesson, ordförande för KD i Nacka.

I år har de i stället med sig ett chokladhjul!

– Jag ville hitta något som väckte intresse. Vår gruppledare Anders Tiger gick hem och snickrade ihop det. Avsikten att få till en dialog med medborgarna. Vinsterna är en liten chokladbit, säger Karin Teljstedt.

”Avskyr er som pesten”

På andra sidan parkeringen, vid busshållplatsen, har Miljöpartiet ställt upp sin husvagn.

– Jag måste säga att jag avskyr er som pesten! säger en man som balanserar tre pizzakartonger.

– Det var inte så trevligt att komma fram och säga, säger Linna Fredström.

– Jag skojade bara – ett dåligt skämt.

– Fy fan vad ball! Är det en 67:a? undrar en annan man.

– Då hade de dörren på andra sidan. Den här är från 1968, säger Sidney Holm.

Linna Fredström lånade sin svärmors Tesla, åkte till Småland och köpte en Ägget-husvagn från 1968.

– Jag upptäckte att den drog mycket mer el när jag hade en husvagn på släp. Jag fick stanna på alla platser jag kunde, jag tror det var fyra stycken. Sedan målade vi om den, den var röd och svart från början.

”Miljövänligaste vi hittade”

Men under valrörelsen blir det en del utsläpp för Miljöpartiet. Linna Fredströms svärmor behövde sin elbil själv. I stället drar de runt husvagnen med en miljödieselbil.

– Jag har en elbil men den har ingen dragkrok. Den här går på 100 procent HVO, diesel gjord på slakteriavfall. Miljömässigt släpper den ut nästan lika mycket partiklar men det var den miljövänligaste vi kunde hitta, säger Sidney Holm.

Vad är största fördelen med husvagnen?

– Vi känner att det blir en mysigare miljö. Det här blir som vårt lilla vardagsrum. Står man bara med banderoller blir det inte lika mysigt. Jag hoppas att det smittar av sig lite och att folk kommer hit och vill ha lite mer trevlighet runt omkring sig i livet. Annars är det ju inte särskilt trevlig miljö här, säger Sidney Holm och blickar ut över parkeringstorget som dränks i skränet av pålningen från det intilliggande bygget.

Några tonårspojkar som vill plana ut energidrycksruset frågar om de får ta godis och gräver djupt i skålarna med choklad och vegan-gelébjörnar.

– Ja, om du tar upp den påsen du tappade, säger Linna Fredström och pekar på marken.

Utanför centrumentrén ställer Vänsterpartiet upp sin röda flagga, ett bord och en pappfigur föreställande partiledaren Nooshi Dadgostar.

– Det blev för dyrt med valstuga och så är det så pinigt om det inte är öppet. Gör vi så här märks det ju inte om vi inte är här, säger Arnold Jeppsson.

Chips och kaffe

Kommunalrådet Mats Gerdau (M) delar ut chips till fredagsmyset och solkräm med texten ”bli inte röd”. Socialdemokraterna bjuder båtpendlare på kaffe och har grillat korv på Henriksdalsberget med energiminister Khashayar Farmanbar. Andra väljer mer traditionella kommunikationsvägar.

”Vi knackar dörr och hänger på promenaderna utmed kajerna i Kvarnholmen och Finnboda”, skriver kommunalrådet Gunilla Grudevall-Steen (L) i ett sms.

Sverigedemokraterna har ställt upp sin valstuga i Sickla och ”lockar med sakpolitik”.

Ägget kan återbrukas

I Miljöpartiets husvagn är vasken full av urdruckna Pepsi Max-flaskor. Vad som händer med husvagnen efter valet är oklart. Sidney Holm har blivit fäst vid den.

– Det känns lite sorgligt om vi skulle göra oss av med den nu när vi har lagt ner så mycket jobb. Jag skulle kunna ställa den på Gotland på ett ställe men det finns kanske någon annan i partiet som vill ha den som gäststuga.

Linna Fredström är inte lika nostalgisk och har inget emot om någon annan tar över den.

– Vi är ju för återbruk!