Strax före klockan 10 på måndagsmorgonen köar ett 40-tal personer vid busskurerna vid Älta centrum. Scrollar mobilerna och spejar. Men ingen buss syns till.

"Trafiken är helt inställd för buss linje 401, 801, 812, 816”, skvallrar displayen under hållplatsskylten.

Jobbar på Atlas Copco

Niklas Westberg, 40, hoppas kunna åka till sitt jobb på Atlas Copco i Sickla.

– Jag jobbar ju med industrijobb så det är svårt att ta med sig arbetet hem. Jag var här redan före sju men gick hem igen för att avvakta vad som skulle hända. Sedan såga jag att trafiken kanske skulle komma igång igen efter nio. Nu får vi se vad som händer – om jag kommer iväg över huvudtaget.

https://www.mitti.se/nyheter/polisen-kritisk-trafiksituation-i-hela-lanet/repvku!M1Eu5xDW8ATlV0FTzoL0A/

”Hoppas att någon annan kan öppna”

Alexandra Lindbom, 27, ska åka till jobbet i skönhetsbutiken Kicks i Gallerian. Hon har väntat i en halvtimme och tror inte att hon kommer fram till 09.50 när hon brukar börja.

– Vi är många som jobbar där så jag hoppas att någon annan kan öppna butiken.

Intill står Martina Toledo, 51 och kramar snöbollar och stretchar. Hennes bil är insnöad och saknar vinterdäck. Hon ska till sin massagepraktik på Ringvägen på Södermalm men efter en halvtimme i busskön börjar hon misströsta.

– Jag försöker kommunicera med mina kunder att det kanske inte går i dag. Jag får nog jobba hemifrån utan betalt med reklam i stället. Normalt cyklar jag året om men jag hade inte hunnit få på vinterdäck på cykeln heller.