Det är efter midnatt. En mopedbil svänger in från Burevägen till Svalnäsvägen. Flera personer står i närheten. En grupp ungdomar blir nästan påkörda när bilen manövreras.

Ut ur bilen stapplar två unga killar med var sin öl i handen. De är högljudda.

Några mammor som har patrullerat ute på Barracuda konfronterar dem, innan killarna lämnar platsen. "Vad håller ni på med?!"

Alla dricker inte

Barracudafesten i Djursholm är en gammal tradition.

Den hålls på en skoldag någon vecka innan sommarlovet. Exakt vilken dag det blir bestäms först samma dag som festdagen, då det sedan sprids bland ungdomarna. Sedan festar de till sent in på natten. För vissa är poängen att gå till skolan fulla dagen efter. Alla som deltar dricker inte alkohol.

Vuxna patrullerar

Årets fest började vid 22-tiden.

Några steg in från Svalnäsvägen tar alkohol- och rökdoften vid. Stämningen är på topp bland ungdomarna. Flera vuxna rör sig i området. Ensamma eller i grupp.

En mamma som sitter i en bil berättar att det är andra gången ikväll som hon är här. Fler kommer det bli. Det är inte hennes första barn som tar del av traditionen. Men det känns kontrollerat den här kvällen, då många vuxna är här.

– Det får inte gå överstyr, säger hon.

Två tjejer går förbi bilen, ned mot bryggorna. En av tjejerna håller en bag-in-box i handen.

– Det där gillar jag inte...

Alla dricker inte

Fyra personer från kommunens fältgrupp; Fredrik, Linnéa, Rabab och Simon är också här. 

Två timmar in i festen har de fått hjälpa två fulla ungdomar att åka hem.

Fältarna Fredrik Bergström, Linnéa Annerud och Simon Esséus på Svalnäsvägen. Fyra fältare var på plats, plus vuxna, när ett 100-tal ungdomar festade.

Fältarna Fredrik Bergström, Linnéa Annerud och Simon Esséus på Svalnäsvägen. Fyra fältare var på plats, plus vuxna, när ett 100-tal ungdomar festade.

Anton Kyhlbäck

De berättar att den största oron är att någon ska hamna i vattnet när ingen har uppsikt. När vi träffar dem har de precis fått hjälpa en tjej som låg utslagen på en brygga.

Men alla som är på Barracuda super inte, berättar de.

– Alla tycker inte det är okej. Men de flesta kommer hit ändå, för att det är tradition eller att grupptrycket är starkt, säger Simon Esséus. 

"Känns inte bra"

Festnatten fortskrider. ’L’amour Toujours’ av Gigi D’Agostino ljuder över udden.

En grupp tjejer står på en stig och överväger att gå hem och dricka te. En vuxen kvinna, som söker någon, blir hänvisad ner till stranden av en annan grupp tjejer. En annan vuxen kvinna går med bestämda steg, samtidigt som hon pratar i telefon, ut från Barracuda med ett stadigt grepp om armen på en ung berusad tjej.

Mitt i festen står flera vuxna.

Det känns inte bra att de super, säger de vi pratar med. Barracudafesten är dock en gammal traditionen som är svår att avstyra, menar många föräldrar som är på plats. Just ikväll känns det dock som att det är kontroll på läget. Det konstateras att det är många vuxna här.

"Det har varit värre på festerna här ute" säger en förälder.

Flera instämmer i att den största oro är densamma som fältgruppens. Att någon ska hamna i vattnet.

Pratar i chattgrupp

Tillbaka till de två onyktra killarna som framförde bilen. Några mammor tar bild på registreringsskylten. Efter ett antal spydiga kommentarer lämnar killarna platsen till fots, med öl och bilnycklar.

”Gräsligt..." säger en förälder.

Snart sprids ordet om händelsen i föräldrarnas chattgrupp. Flera andra vuxna kommer till platsen. Några pappor anländer och de pratar om vad de ska göra. Några lämnar, andra stannar kvar. Planen är att ta nycklarna och prata med fältgruppen.

Det går en stund, kanske 15 minuter.

En polisbil svänger in vid parkeringsplatsen.

De frågar hur läget är och konstaterar själva att det är ovanligt lugnt: Många vuxna är ju här.

Fyllekörning utreds

Fältgruppen stannar ute på Barracuda till halvtretiden. De har tagit hand om en handfull ungdomar. Innan festen slutar bryter det ut ett slagsmål. En fyllekörning ska också utredas, meddelar de dagen efter.

De berättar att festerna har varit värre här ute, och att det förr varit nära att sluta riktigt illa för några ungdomar. 

De hoppas att fler vuxna ska säga ifrån mot fylleslagen.

– Det är bara tur att det inte har hänt något riktigt, riktigt allvarligt, säger Fredrik Bergström.

Svalnäsvägen vid Barracuda-området. Här kom och stod bilar med vuxna under kvällen, för att kolla till ungdomarna.

Svalnäsvägen vid Barracuda-området. Här kom och stod bilar med vuxna under kvällen, för att kolla till ungdomarna.

Anton Kyhlbäck

Polisen: "Föräldrarnas ansvar"

150 till 200 minderåriga deltog på Barracudafesten enligt polisens rapport.

Kommunpolis Alexander Antonian menar att det är föräldrarnas ansvar att avstyra festen.

Vid 22- och 01-tiden var polisen på plats på årets Barracudafest. Utöver det var ett mindre antal föräldrar och fältgruppen även där. 

– Enligt lägesbilden vi fick då hade majoritet av ungdomarna en påtaglig berusningsgrad, säger Alexander Antonian, kommunpolis i Danderyd. 

Varför stoppar ni inte festen, då? 

– Vi har jobbat månader, år, innan förebyggande med kommunikation till föräldrarna, som i första hand har ansvar här. Vi kan inte vakta deras barn. Punkt slut.

Han fortsätter:

– Vi jobbar brottsförebyggande och agerar, givetvis och förverkar alkohol. Men vi har också andra ärenden än uppstyrda fester. Vi har jobbat tillsammans med kommunen, och varit tydliga med att föräldrarna här ska ta sitt ansvar. Tyvärr har det varit dåligt gensvar genom åren. 

Har avbrutit

Enligt polisens rapport avtog festen efter ettiden på natten. 

Alexander Antonian berättar att de tidigare år har fått avbryta festen när de bedömt att det varit fara för den allmänna ordningen. 

I samband med Barracudafesten brukar de göra trafikkontroller vid skolorna dagen efter.

– I år var det faktiskt ingen av de vi kontrollerade som var onyktra. Men det har hänt innan.

Vill hälla ut gödsel

I övrigt ser de risker kring att det kan ske brott som langning, narkotika, misshandel i samband med festen, berättar han. 

Alexander Antonian menar att det varit tydliga från polisen om att hitta sätt att avstyra festen. 

– Vår lokalpolisområdeschef har framfört sin syn på det, att man kan hälla ut gödsel eller på annat sätt göra platsen otillgänglig de här dygnen. Men varför det inte har hänt mer det får man fråga kommunen och föräldrarna, säger han. 

Är det inte en risk för fara för den allmänna ordningen när så många minderåriga super? 

– På sätt och vis. Om vi ser att det behövs ingriper vi tidigare. Men jag håller kvar att polisen inte kan vakta barnen, det är föräldrarnas ansvar. 

Förskjuter ni inte ansvaret? 

– Det är det vi försöker göra. Det här är inte konstigare än något annat arrangemang. Precis som en konsert, annan fest eller fotbollsmatch har arrangören det yttersta ansvaret. 

Och ni menar att föräldrarna är arrangörer? 

– Ja, de tillåter sina ungdomar gå dit. Ansvaret ligger hos en förälder om de vet att barnen kommer gå dit. 

Upplever ni påtryckningar att inte stoppa festerna? 

– Nej, jag upplever inga påtryckningar. Tvärtom har vi försökt med kommunen ha en dialog med föräldraföreningarna. Men de gånger jag har varit med och det här har diskuterats då har det varit glest med föräldrar. 

– Min känsla är att många tycker det är okej med de här festerna.

En resursfråga

Enligt honom handlar polisens insatser under kvällen också om en resursfråga. 

– När det är skolavslutningar, valborg och liknande, då kan vi planera med rätt resurser för ändamålet. Det här är inte lika enkelt, då vi får reda på att det ska vara fest samma dag. 

– Det här är ett jätteproblem, att så många unga är jätteberusade. Det är också en inkörsport som kan leda till droger och mycket annat. Jag ser allvarligt på att vuxna inte agerar mer kraftfullt. 

Man kan hälla ut gödsel eller på annat sätt göra platsen otillgänglig de här dygnen.