Minst två månader i förväg måste man höra av sig om man vill ha en fintårta från Mathilda Åberg. Sedan hon drog igång sin bisyssla uppe i lägenheten i Munkmora för snart ett år sedan – baka tårtor på beställning – har listan på kunder blivit lång.

– Jag började med det här som en kul grej, för att jag älskar att göra tårtor. Efter ett tag lade jag ut några bilder på Instagram, nu har det tagit över mitt liv, skrattar hon.

Hennes kök i lägenheten har godkänts av livsmedelsverket att baka i, och hon har köpt en extra kyl där tårtorna förvaras.

Bakar när barnen sover

Mathilda beskriver sig själv som noggrann och kreativ, och klart är att tårtorna är som små konstverk. Minutiöst dekorerade med pärlor, blommor, glitter och figurer, i massa olika färger. Ofta med ett särskilt tema, och ofta med ett känt motiv från något barnprogram.

– Jag har bakat hela mitt liv, och är självlärd kan man säga. Ibland behöver jag läsa på lite. Till exempel om jag ska göra en bröllopstårta i tre våningar, då kan jag behöva lite tips, så att den inte rasar.

Mathilda Åberg är utbildad undersköterska och jobbar nätter som personlig assistent, så bakandet får hon klämma in där det går.

– Det blir mycket kvällar, när barnen har somnat, och ibland dagtid när de är på skolan och förskolan. Jag tänker att man tar sig tid till det som är roligt. Jag älskar att pyssla och skapa. Sen är det ju kul att göra folk glada också.

Fem tårtor i veckan

I dagsläget bakar hon fyra till fem tårtor i veckan, till barnkalas, dop, student och andra tillfällen som folk vill fira. På senare tid har även fler företag börjat höra av sig, från Värmdö och andra delar av Stockholm.

– Det är jättekul! Ryktet sprids. Men en del beställningar måste jag tacka nej till. Som när det handlar om 100 minitårtor till ett stort företagsevent, det blir för stort. Jag har inte tid och plats för det just nu.

På frågan om hon kan tänka sig att jobba med tårtor på heltid, blir svaret varken ja eller nej.  

– Nu får jag bestämma själv när och hur jag vill göra mina tårtor, och jag gör olika saker hela tiden så jag tröttnar inte. Så det här passar mig ganska bra.

Trots att hennes liv är fyllt av tårtor, blir det ofta köptårtor när hon själv bjuder in till kalas.

– Jag känner en stor press tror jag, att skapa något fantastiskt när släkt och vänner är här, så då avstår jag hellre. Jag gillar vanlig prinsesstårta, det är gott och funkar jättebra.