Plåga. Uppemot 250 vitkindade gäss har befunnit sig utmed Strandvägen under de mest utsatta tiderna på året. Foto: Most Photos

MP-kritik mot beslut om att skjuta vitkindade gäss

Natur- och tekniknämndens beslut om att försöka få stopp på gässens invasion vid Edsviken genom äggprickning och utökad avskjutning får kritik av Miljöpartiets gruppledare Peter Godlund. Majoritetspartierna vill bara ge sken av handlingskraft, menar han.

  • Publicerad 12:15, 6 apr 2021

– De säger sig vilja prova något nytt genom att ansöka om att skjuta av ett visst antal av fåglarna. Det är okunnigt av dem att uttala sig så. Kommunen har provat den här metoden tidigare, men slutat med den, säger Peter Godlund.

Lokaltidningen Mitt i berättade för några veckor sedan om beslutet att kommunen ska ansöka hos länsstyrelsen om att få använda två ”nya” åtgärder – skyddsjakt och äggprickning – för att få bukt med gåsproblemet. Tillstånd från länsstyrelsen krävs eftersom den vitkindade gåsen är fridlyst.

Alliansen vill växla upp kampen mot hejvilt bajsande gäss

"Lyssna på tjänstemännen"

Inför beslutet i natur- och tekniknämnden föreslog MP, S och V att nämnden skulle lyssna på tjänstemännens erfarenheter innan man tog beslut om att lägga tid och resurser på att ansöka om skyddsjakt, berättar Peter Godlund.

– Majoritetspartierna var dock inte intresserade av detta, vilket är anmärkningsvärt, säger han.

De tre oppositionspartierna skrev därför en anteckning till beslutsprotokollet. Där förklarar man just att förslagen som majoriteten i nämnden beslutat om inte är nya. ”För flera år sedan har kommunen redan provat metoden att skjuta fåglar. Oss veterligen har kommunen under senare år valt att inte ytterligare söka något tillstånd för denna jakt”, skriver MP.

Vidare föreslår man att nämnden ska ”ta vara på den erfarenhet som byggts upp genom åren hos tjänstemännen” då det ”ökar sannolikheten för att besluten som nämnden tar om de vitkindade gässen träffar rätt”.

Som en gläfsande jycke

Vitkindad gås kan misstas för Kanadagås, men den är klart mindre med en längd på 58–70 centimeter och ett vingspann på 120–142 centimeter, och den har en ganska kort hals.

Den vitkindade gåsen är en flyttfågel som länge enbart häckade i arktiska områden som Grönland och Svalbard.

I dag är utbredningsområde stort, populationen ökar globalt och ligger i dag på cirka 880 000, varav drygt 200 000 tros häcka i Europa.

Fram till 1971 häckade den vitkindade gåsen inte i Sverige, men då började de häcka på Gotland. Under de första 10 åren höll sig beståndet under 100 par, men i mitten av 1980-talet fanns drygt 450 par.

Samtidigt hade friflygande fåglar från Skansen börjat häcka på Djurgården och Fjäderholmarna och dessa har därefter ökat kraftigt i antal. 1997 fanns 3 600 häckande par i Sverige, men i dag finns över 10 000 häckande par.

Lätet är ett korthugget "kräck, kräck, kräck” som på avstånd kan påminna om en liten hunds gläfsande.

Källa: Wikipedia/fågeln.se

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

SD vill ha neutral klädkod i regionen

Nyheter Ska vara fri från symboler som "riskerar väcka olust och oro" De lyckades inte få en regnbågsfri flaggpolicy, och ser heller inte ut att kunna stoppa slöjan. Sverigedemokraterna i Region Stockholm stöter på patrull i sin strävan att regionen ska vara "fri från...söndag 11/4 19:04

Symtomfri personal på äldreboenden var smittade

Nyheter Studie med antigentest avslöjar smittorisk Personal som gick till jobbet på äldreboenden i tron att de var friska var egentligen smittade av corona-viruset. Det visar en studie där personal vid 50 boenden i Region Stockholm har screenats med...söndag 11/4 13:15