– De säger sig vilja prova något nytt genom att ansöka om att skjuta av ett visst antal av fåglarna. Det är okunnigt av dem att uttala sig så. Kommunen har provat den här metoden tidigare, men slutat med den, säger Peter Godlund.

Lokaltidningen Mitt i berättade för några veckor sedan om beslutet att kommunen ska ansöka hos länsstyrelsen om att få använda två ”nya” åtgärder – skyddsjakt och äggprickning – för att få bukt med gåsproblemet. Tillstånd från länsstyrelsen krävs eftersom den vitkindade gåsen är fridlyst.

https://www.mitti.se/nyheter/alliansen-vill-vaxla-upp-kampen-mot-hejvilt-bajsande-gass/repucs!UwR8qYhxqzcL2A9eb2bXw/

"Lyssna på tjänstemännen"

Inför beslutet i natur- och tekniknämnden föreslog MP, S och V att nämnden skulle lyssna på tjänstemännens erfarenheter innan man tog beslut om att lägga tid och resurser på att ansöka om skyddsjakt, berättar Peter Godlund.

– Majoritetspartierna var dock inte intresserade av detta, vilket är anmärkningsvärt, säger han.

De tre oppositionspartierna skrev därför en anteckning till beslutsprotokollet. Där förklarar man just att förslagen som majoriteten i nämnden beslutat om inte är nya. ”För flera år sedan har kommunen redan provat metoden att skjuta fåglar. Oss veterligen har kommunen under senare år valt att inte ytterligare söka något tillstånd för denna jakt”, skriver MP.

Vidare föreslår man att nämnden ska ”ta vara på den erfarenhet som byggts upp genom åren hos tjänstemännen” då det ”ökar sannolikheten för att besluten som nämnden tar om de vitkindade gässen träffar rätt”.