Omkring 5 000 personer i länet lider i sviterna efter att ha drabbats av covid-19. Nu ska de få bättre hjälp, meddelar Region Stockholm.

Vårdcentralerna ska bli bättre på att ta hand om dem. Och patienter med flera långvariga symtom ska få vård vid en nystartad multidisciplinär mottagning vid Karolinska universitetssjukhuset.

En sådan mottagning finns dock redan på Karolinska, i Solna.

Nu kan den få stänga, för enligt flera källor blir det Karolinska i Huddinge som får den nya mottagningen.

Covidföreningen kritisk

Det får Åsa Kristoferson Hedlund i Svenska covidföreningen, att gå i taket. Hon är ordförande i patientföreningen och är själv drabbad av långtidscovid.

– På mottagningen i Solna finns landets främsta expertis. Där finns finns bäst förutsättningar att sammanställa erfarenheter och forska, säger hon.

Var tionde blir långtidssjuk

Enligt internationella undersökningar får uppemot tio procent av covidsmittade långvariga symtom. Det kan vara extrem trötthet, andnöd, luktförlust, sömnproblem och minskad minnesförmåga.

– Långtidscovid är en paraplydiagnos där olika sjukdomstillstånd ingår, och där kunskapsläget är lågt. Eldsjälar i Solna tog på sig ledartröjan, men kommer inte att följa med till Huddinge, vad jag hört. Vården av långtidscovid kastas nu bakåt i tiden, för det tar tid för andra att bygga upp den verksamhet och kompetens, som de i Solna redan har, säger Åsa Kristoferson Hedlund.

Hon tvivlar också på att vårdcentralerna klarar att ge adekvat vård.

– Kunskapsläget inom primärvården är för lågt. Och varifrån ska de hämta kunskap om mottagningen i Solna försvinner? undrar hon.

Måste ha avtal

Christine Lorne (C), ordförande i regionens folkhälsoberedning, säger att de vill skapa ett strukturerat omhändertagandet av patientgruppen.

– Mottagningen i Solna har växt fram utifrån ett behov, men har inte haft något avtal. Om vårdformen ska växa krävs avtal, och det är professionen som avgör var mottagningen ska ligga, säger hon.

Vårdkedja

Hon menar att patienterna redan finns på vårdcentralerna och att de nu får bättre redskap att hantera sjukdomen.

– Vi inför en sammanhållen vårdkedja, där vi tydliggör vilka som kan behandlas på vårdcentralen och vilka som ska slussas vidare, säger hon.

Covidföreningen befarar att kompetens försvinner om mottagningen i Solna läggs ner?

– Jag har svårt att se att Karolinska när de tar sig an uppdraget låter det bli ett kompetenstapp, säger Christine Lorne.

Hon menar tvärt om att vården för dem med långtidscovid steppar upp.

– Det är viktigt att sprida kunskap om att sjukdomen existerar och att det finns vård att få, säger hon.

Ingen vill uttala sig

Det var i maj förra året som mottagningen i Solna öppnade. Från början var uppdraget att följa upp de covidpatienter som vårdats på sjukhuset, men har nu växt. Även personer som inte behövt sjukhusvård kan ha svåra symtom under lång tid.

Trycket är hårt, berättade företrädare för mottagningen i Läkartidningen i januari.

Nu är det ingen där som vill uttala sig om verksamhetens framtid.