Barnsjukhuset Martinas nya lokaler står klara i Dalénum med de turkosa väggar som är typiska för koncernen. Men öppnar gör de först i vår när husläkarmottagningen Lidingödoktorn hunnit komma på plats.

– Vi hade tänkt öppna en husläkarmottagning på Lidingö, men såg att Lidingödoktorn har mycket gott renommé. Då förstod vi att det var bättre att samarbeta än att konkurrera, säger Claude Kollin, vd för Barnsjukhuset Martina.

Psykisk ohälsa

Namnet till trots handlar det om en öppen mottagning för barn och unga. En privat verksamhet med region­avtal, liksom Lidingödoktorn.

Nytt barnsjukhus öppnar på Lidingö.

Nytt barnsjukhus öppnar på Lidingö.

Malin Lövkvist

Läkarna är barnspecialister som kan behandla alla åkommor som hanteras i öppenvård, för nyfödda och unga upp till 18 år.

– Att öppna i samma hus som husläkarna har enorma synergistiska fördelar. Vi kan till exempel samarbeta kring psykisk ohälsa, säger Claude Kollin.

När en ungdom fyller 18 år och inte längre kan komma till Martina kan personen gå över till Lidingödoktorn mittemot.

– Det blir kortare remisstider, bättre för befolkningen och bättre för oss.

Har ni någon konkurrens?

– Det finns ingen barn- och ungdomsmottagning (BUMM) på Lidingö sedan tidigare. Det finns heller ingen konkurrens alls på ön vad gäller vård för barn och ungdom.

Mottagningen kommer att vara öppen på vardagar fram till klockan 17 och ta emot barn och unga i hela regionen.

Nytt barnsjukhus öppnar på Lidingö, David Lefvert, Maja Svankvist och Emma Turemark

Nytt barnsjukhus öppnar på Lidingö, David Lefvert, Maja Svankvist och Emma Turemark

Malin Lövkvist

Hur är kapaciteten?

– Den styr vi direkt efter behovet. Får vi indikationer på att vi behöver ökad kapacitet så ordnar vi det, vi har Sofiahemmet nära. Vi har remisskrav och tar emot alla barn och unga som har en remiss för att komma till oss.

Över 10 000 listade

Husläkarmottagningen Lidingödoktorn har runt 10 500 Lidingöbor listade hos sig och de har befunnit sig i Högsätrahuset i 30 år.

I samband med att huset rivs var det tänkt att mottag­ningen skulle flytta in i den planerade byggnaden Hälsans hus.

– Men bygget kan ta flera år och det känns inte rätt att våra patienter måste finna sig i byggstöket. Lidingödoktorn har 34 anställda som tar hand om hundratals personer varje dag. Så verksamheten ­behöver vara tillgänglig och fortsätta ostört, säger verksamhetschefen David Lefvert.

– Att vi inleder ett samarbete med Martina innebär ett rejält lyft. Det blir mycket kunskapsdelning och en vårdkedja för hela livet. Och det är bara 900 meter att gå mellan Högsätrahuset till våra nya lokaler.

Lidingödoktorn fortsätter som vanligt i nya lokaler med större kapacitet.

– Vi kan ta större ­ansvar, ta emot fler, anställa fler och ligger mer strategiskt i effektivare lokaler. Vi får mer och mer att göra i och med satsningen på primärvården och måste ta höjd för det. Så vi växlar upp lite, säger David Lefvert.

Nytt barnsjukhus öppnar på Lidingö, Emma Turemark, Maja Svankvist och David Lefvert.

Nytt barnsjukhus öppnar på Lidingö, Emma Turemark, Maja Svankvist och David Lefvert.

Malin Lövkvist