Senaste tillskottet. Det sjätte utegymmet i Sollentuna finns i Sjöberg och invigdes så sent som i januari i år. Foto: Mitt i

Motion om motion – S vill bygga utegym i södra Sollentuna

För att fler ska kunna fortsätta att träna säkert när coronapandemin begränsar gymbesöken vill Socialdemokraterna att kommunen snabbt bygger ett nytt utegym i södra Sollentuna. Förslaget läggs fram på kommunfullmäktige i dag, den 12 november.

  • Publicerad 11:49, 12 nov 2020

– Många vill undvika inomhusgym för att följa coronarestriktionerna, men ändå kunna fortsätta hålla igång träningen. Det ska vi såklart försöka möjliggöra från politikens sida! säger Joakim Jonsson (S).

Idén att föreslå ett nytt utegym i södra Sollentuna fick Joakim Jonsson när han läste insändarsidan i Mitt i Sollentuna i lördags. Där argumenterar signaturen ”Jonas” för fördelarna med utegym, påtalar att de saknas i södra kommundelen, och föreslår att ett anläggs i exempelvis i anslutning till motionsspåret i Tegelhagsskogen.

"Gynnar folkhälsan"

Och det stämmer. I dag finns sex utegym i kommunen, men inget i södra delen av Sollentuna. Socialdemokraternas förslag är därför att ge kultur- och fritidsförvaltningen i uppdrag ”att skyndsamt anlägga ett utomhusgym i södra delen av Sollentuna, exempelvis vid motionsspåret i Tegelhagen”.

Projektet bör, anser Socialdemokraterna, finansieras av budgeten för kommunstyrelsens oförutsedda kostnader som hittills har varit helt oanvänd i år.

– Utegym gynnar folkhälsan eftersom de är gratis och öppna för alla. Nu när efterfrågan på utomhusträning växer är det viktigt att vi kan tillgängliggöra den möjligheten för Sollentunabor i alla delar av kommunen. Det här gör vi inte partipolitik av, detta borde alla partier kunna ställa sig bakom, säger Joakim Jonsson.

På promenad. Joakim Jonsson tog en bild när han gick förbi utegymmet vid båtklubben. Foto: Privat

Sex utegym i Sollentuna i dag

Malmparken. I Malmparken finns flera gymredskap och andra ytor för träning. Bland annat löparbanor och konstgräsplan som blir isbana på vintern.

Edsviken. På utsiktsplatsen vid Edsvik finns ett mindre utegym där man kan träna med utsikt.

Rösjöspåret. Utmed Rösjöspåret, en bit från Edsbergs sportfält ligger Sollentunas första utegym.

Strandvägen. På Segeludden vid Strandvägen finns ett stort utegym där en del av redskapen är anpassade för den som sitter i rullstol.

Vibyspåret. I en glänta vid Vibyspåret finns en lekplats och ett utegym där barn och vuxna kan träna och leka tillsammans. Det är lättast att ta sig hit till fots, från Lilla Viby.

Sjöberg. På Morkullevägen öppnades det sjätte utegymmet i Sollentuna i januari i år.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Glädjande statistik: Fortsatt fallande coronakurva

Nyheter Lägsta antalet nya fall på fyra veckor I vecka 2 konstaterades 118 nya coronasmittade i Sollentuna Det är det lägsta antalet på fyra veckor.torsdag 21/1 14:27

Rekordmånga skjutningar i Stockholm 2020

Nyheter Sollentuna bland de absolut hårdast drabbade Förra året var det rekordmånga skottlossningar i Stockholms län. Hårdast drabbat var Järva med 22 skjutningar, men LPO Sollentuna ligger inte långt efter med 20.torsdag 21/1 14:00

Snart kan 70-plussare få vaccinet i armen

Nyheter Så vet du när det är din tur Många väntar nu ivrigt på att få vaccinera sig mot covid-19. Men hur vet man när det är ens tur och hur man bokar en tid? Vaccinsamordnaren Magnus Thyberg om hur, var och när stockholmarna får...torsdag 21/1 12:24