En grå himmel sträcker sig över Hammarby sjöstad. Ett lätt regn faller mot de blommor och ljus som lämnats och tänts bakom Sjöstadskapellet till Einárs minne.

– Det känns overkligt, att det kunde hända här. Det har alltid känts så tryggt, säger Kerstin Jakobsson, som bor ett stenkast bort.

I 14 år har hon bott i Sjöstan, aldrig har hon varit med om något liknande. Det känns fortfarande overkligt, menar hon.

– Men som polisen sa till oss, det kan hända var som helst. Och jag vägrar känna mig otrygg.

https://www.mitti.se/nyheter/polisen-bekraftar-artisten-einar-skjuten-till-dods-i-hammarby-sjostad/repujv!CchwQ9iYekkyXk5KEhxpQ/

”Helt osannolikt”

Ivar Granlund, 13, började lyssna på Einár när han var åtta. När han förra veckan vaknade till skotten var en av hans första tankar att det var Einár som hade skjutits.

– Det känns jättejobbigt. Jag har träffat honom här förut. Han gick bort för tidigt.

Brott av den här typen är ovanliga i Sjöstan, menar kommunpolis Anders Lindberg.

– Jag kan inte minnas att något så här pass grovt brott har skett här förut.

Att det hände i Sjöstan är läskigt, säger Ivar Granlund.

– Men det är sjukt att sånt här händer över huvud taget. Att folk är arga på varandra och skjuter ihjäl varandra. Det är helt osannolikt.

https://www.mitti.se/nyheter/113-forhor-hittills-i-jakten-pa-einars-mordare/repujy!GHGA6KJTVqEP4d5u9MUww/

Tror inte det händer igen

Flera som Mitt i pratar med på plats vaknade av skotten. En av dem var Åsa Jansson. Det är skrämmande när det sker så nära inpå, menar hon.

– Det skapar en känsla av otrygghet, men den är övergående. Det är ovanligt att samma sak händer på samma plats, på samma sätt.

Sjöstadsbon Lennart Jansson är inne på samma spår. Han har alltid upplevt området som lugnt och tryggt.

– Det är fruktansvärt, att det kan hända även här. Men jag tror det är en engångsföreteelse och skulle bli förvånad om våldet här skulle öka.

https://www.mitti.se/nyheter/manifestation-mot-vald-i-dalen-i-kvall/repujv!rTUcVNl8L7EBVLujQsnLyw/

Nattvandrade till stöd

Sedan skjutningen har många visat sitt stöd för Sjöstadsborna. Dagen efter tog sig föräldrar från Järvaområdet hit för att nattvandra. En av dem var Iman Elmi.

– Det var ett sätt att visa att vi också sörjer det som hänt och visa solidaritet. Liknande saker har hänt många gånger i våra områden och vi förstår sorgen.

På plats mötte hon Södermalmsbon Ida Kriisa. Hon valde att återgälda gesten och tog initiativ till att få föräldrar i innerstan att nattvandra i Rinkeby.

– Att Einár sköts i Sjöstan var en ögonöppnare för många, men det är inte ett problem som bara angår ett visst område, utan hela staden. Min förhoppning är att många tar emot den hand som Järvaföräldrarna sträckte ut, säger hon.

https://www.mitti.se/nyheter/foraldrar-fran-hela-stan-mots-i-jarva-en-stark-symbolhandling/repujC!v95bGv5r2Ssc3b6NZPwnQ/