Modulerna med 88 små lägenheter bredvid Lidl i Fagersjö sattes på plats våren 2016 och blev hem för nyanlända, främst från krigets Syrien.

Sedan dess har behovet minskat. Tanken var att de skulle tas bort i vår. Marken ingår i ett framtida byggprojekt och bygglovet går ut sista april.

– De som bott där har flyttat ut successivt. Det har varit planerat sedan länge att de ska avvecklas, säger Åsa Öttenius, vd på SHIS Bostäder, som är Stockholms bostadssociala resurs.

Men ett nytt krig och en ny flyktingvåg av historiska mått har ställt alla planer på huvudet. 88 tomma lägenheter blev plötsligt som en skänk från ovan. I slutet av förra veckan tog staden beslutet att modulerna ska öppnas igen, som akutboende för flyktingar från Ukraina.

– Det är klart att det känns jättebra att vi kan ta dem i bruk igen. Det hade varit sorgligt annars, säger Anna Mölgård, samordnare i bostadsfrågor på stadsledningskontoret.

Kan flytta in i helgen

Men det var på håret. Modulernas ägare, företaget Algeco, hade planer på att flytta dem till andra projekt. Någon längre övertalning behövdes dock inte när staden hörde av sig.

– Det vore idiotiskt att flytta på dem nu, konstaterar Conny Boudin på Algeco.

https://www.mitti.se/nyheter/valkommen-in-i-modulhusen/lmpeb!339944/

Enligt SHIS Bostäder skulle de första nyanlända kunna flytta in redan i helgen. Arbete pågår med att fixa fram möbler och madrasser.

– Vi behöver ordna så att folk har någonstans att sova. Det här är en akutlösning där människor kan bo i någon vecka eller så, innan de går vidare till ett annat boende, säger Åsa Öttenius.

Nytt bygglov kan behövas

Enligt Åsa Öttenius är tanken att bostäderna ska användas till och med slutet av april – alltså så länge nuvarande bygglov gäller.

– Men det kan mycket väl bli så att vi har behov av en längre användning, säger hon.

För att ta höjd för det förbereder Stockholmshem, som har nuvarande bygglov, en ansökan om förlängning.

Bostäder på gång även i Tallkrogen

Samtidigt ser det ljusare ut vad gäller planer på modulbostäder i en annan del av söderort, på Tallkrogens bollplan. En Tallkrogenbo överklagade bygglovet där både till länsstyrelsen och sedan till mark- och miljödomstolen, som båda avslog.

Tiden att överklaga vidare går ut idag, fredag. Vid lunchtid hade ännu inget överklagande kommit in.

Tanken är att det ska bli 28 lägenheter för nyanlända familjer på bollplanen. Men även om det blir grönt ljus blir bostäderna inte klara i en handvändning.

– Det absolut snabbaste som går är sex månader, säger Åsa Öttenius, vd på SHIS bostäder.