Efter årskiftet fick skidsugna Järfällabor plötsligt veta att en tur i konstsnöspåret vid Brukets backe var förenat med avgift om 100 kronor – per dag.

En som reagerade var Ylva Bjelle (KD), ledamot i kultur-, demokrati- och fritidsnämnden, som i en insändare i Mitt i Järfälla skrev att det var helt fel av kommunen att införa en avgift – som dessutom inte var förankrad i något politiskt beslut.

"Att betala 100 kronor i spåravgift kan avhålla en och annan Järfällabo, som annars skulle kunna njuta av den öppna och tillgängliga motion som ett längdskidspår erbjuder", skrev hon i insändaren.

Otydligt beslutsunderlag

Men nu visar det sig att det hela rör sig om ett misstag från förvaltningens sida. De medger att underlaget till beslutet var så otydligt att politikerna inte kunde förstå att längdspåren nu skulle kosta.

– Det var en tankevurpa från vårt håll. För att åka i backen behövs ett skipass och vi hade inte tydligt skrivit ut att vi nu föreslog att ta ut en avgift även för längdskidspåren, säger fritidschefen Roger Vintemar.

Han säger att de börjat betala tillbaka de avgifter som redan betalats in av Järfällabor. Torsten Friberg (C) som är ordförande i fritidsnämnden säger att han inte kan se det på något annat sätt än att förvaltningen gjort fel.

– Det finns inget beslut om någon sådan taxa. Det här var ingenting som politiken ville.