Nyligen gick Kommunal och Sveriges Lärare fram och krävde lagstiftning om barngruppernas storlek i förskolan. De kräver att antalet yngre barn i varje grupp inte ska överstiga tolv, medan äldre barn inte bör vara fler än femton.

Stockholms stad har redan satt som mål att inte överskrida femton barn per grupp i förskolan. Tittar man på snittet för hela staden så har barngrupperna minskat mellan 2022 och 2023, med ett genomsnitt som gått från 15,6 till 15,4.

Dock har barngrupperna ökat i vissa delar av staden. Sex av elva stadsdelar har större barngrupper nu än 2022.

– Vi är såklart inte nöjda med det. Det här är ett väldigt viktigt mål för oss, säger Clara Lindblom, Vänsterpartiets gruppledare.

Går åt fel håll

Tre av stadsdelarna med större barngrupper når fortfarande målet, men utvecklingen för Bromma, Kungsholmen och Skärholmen pekar åt fel håll.

– Grupperna var för stora från början och har ändå ökat. Dessa ska vi hålla ett extra öga på.

Kungsholmen har problem med att förskolornas lokaler är anpassade efter större grupper. Vidare har samtliga förskolor i staden haft dåliga verktyg som ställt till det vid schemaläggning, menar Lindblom.

– Man jobbar på att förbättra personalplaneringen efter barnens vistelsetid.

I övrigt handlar det om att hålla utvecklingen man ser i andra stadsdelar, där grupperna är för stora men har börjat gå nedåt, säger hon.

Unik chans

Nu när barnafödandet har fallit till sin lägsta nivå sedan 2005 och barngrupperna förväntas minska i Stockholm så har man en unik chans att ta ett omtag, säger Andrea Hedin (M), oppositionsborgarråd i staden.

– Min förväntan på majoriteten är att man använder det vikande barnantalet som en möjlighet.

Clara Lindblom framhåller att majoriteten redan prioriterar förskolan mer än någonsin.

– Vi har trots ekonomiskt extremt tuffa tider säkerställt att förskolan har full täckning för priser och löneökningar.