– Det har varit så här ett bra tag. Jag har koll för jag brukar åka hiss.

Det är tisdag eftermiddag och en kvinna med en dramatenväska släpandes efter sig passerar genom spärrarna vid Hjulsta tunnelbanestation.

Hon vill inte ha med sitt namn i tidningen, men pratar gärna om den avstängda hissen som vanligtvis går parallellt med rulltrappan från Hjulsta torg vidare ner mot perrongen.

– Jag förstår inte hur den får vara ur funktion så länge. Jag tycker synd om de som sitter i rullstol, det här är ju den enda uppgången här, säger hon.

Renoveras

Sedan den 19 februari har hissen varit ur bruk, eftersom den renoveras av SL.

Skyltar på plats berättar att arbetet förväntas vara klart omkring den 26 april, men enligt SL:s hemsida är det 2 maj som gäller.

Det senare datumet bekräftas av Claes Keisu, pressansvarig på trafikförvaltningen.

"Enligt tidplanen ska den nya hissen vara klar den 2 maj", skriver han i ett mejl.

Han berättar att det hela är en del av ett större projekt – SL har sedan 2015 lagt en miljard kronor på att renovera just hissar, rulltrappor och rullband i kollektivtrafiken.

Hissen i Hjulsta är en av 165 hissar som har, håller på eller ska bytas ut.

Nedanför hissen vid Hjulsta station.

Nedanför hissen vid Hjulsta station.

Emma Löf Hagström

Åk från Tensta

Den som av olika anledningar inte kan ta sig till perrongen via rulltrapporna får se sig om efter andra alternativ, och på sin hemsida hänvisar SL resenärer till närliggande stationer.

Närmst Hjulsta ligger Tensta tunnelbanestation, ungefär en kilometer bort. Även där är en av hissarna, den vid uppgången mot Tenstaplan, avstängd fram till i slutet av maj.

Resenärer får i stället ta sig till hissen vid Tensta torg – ännu lite längre bort från Hjulsta.

Kan få taxi

SL hänvisar både på hemsidan och på skyltar på platsen till sin tillgänglighetsgaranti. Det innebär att en resenär som vanligtvis reser till eller från Hjulsta tunnelbanestation och är beroende av fungerande hissar för att kunna göra sin resa kan ha rätt till hjälp att ta sig till till en annan station, enligt Claes Keisu.

"Det handlar oftast om taxiresa. Som resenär kan man alltid ringa tillgänglighetsnumret och få besked om vad som gäller för en viss station eller hållplats", skriver han.

Är det rimligt att Hjulsta stations enda hiss är avstängd så pass länge?

"Att byta ut en hiss är ett komplicerat arbete som dels innefattar att riva och plocka ut den gamla anläggningen, att göra anpassningar i schakt och maskinrum samt installera den nya. Det tar normalt 9–11 veckor. I detta fall har det handlat om 10 veckor, så det är inget som gör just det här utbytet ovanligt", skriver Claes Keisu.