Förändring. Bryggorna på bland annat Ornö har fått förändrad trafikering av grovsopbåten. Genrebild. Foto: Mostphotos

Minskad grovsopservice upprör öbor

Det jäser bland öbor i Haninges skärgård, sedan SRV:s grovsopbåt slutat ta emot farligt avfall. "Det är jätteilla skött. Folk är skitförbannade. I ren ilska kommer all skit att hamna i skogen och ute i havet", säger Eva Falkman, fritidsboende på södra Ornö.

  • Publicerad 10:42, 4 maj 2021

Sedan många år finns en grovsopbåt som kör runt i skärgården. Men sedan coronapandemins utbrott tar man inte längre emot farligt avfall. Det här har väckt ont blod hos många boende på öarna och på nätet cirkulerar ett sopupprop med närmare 400 underskrifter som alla vill att trafiken med grovsopbåten ska fungera som vanligt.

– Du anar inte vad mycket sopor det ligger överallt runt knutarna här, säger Eva Falkman.

Personalbrist

De som ansvarar för grovsopbåten i Haninge och Nynäshamns skärgårdar är SRV, och där hänvisar man till personalbrist på grund av pandemin.

– För att säkerställa servicen på våra fasta återvinningscentraler så har vi ökat bemanningen där för att säkerställa att man inte är för många på återvinningscentralen samtidigt. Det gör att vi inte kan ha vår egen personal på grovsopbåten, vilket krävs för att vi ska kunna ta emot farligt avfall, säger Christer Jernberg på SRV.

Så var ska de boende lämna sitt farliga avfall?

– Då får kunderna förvara det lite längre i sina förråd, vilket är tråkigt givetvis, men en effekt av pandemin.

Indragen brygga

Förutom det farliga avfallet som just nu inte tas emot är trafiken på bryggan Hässelmara på Ornö indragen. SRV uppger att orsaken är att det från Hässelmara går att ta bil till Ornös bilfärja och åka till fastlandet med sina grovsopor. Eva och Per Falkman bor i området och säger att det här ställer till problem.

– Vi har inte tillgång till där de kommer med grovsopfärjan, säger Eva Falkman. Då får vi släpa allt igenom skogen och jag vet inte hur det ska gå till. Och sen är det så att hälften av alla som bor på Ornö inte har tillgång till bil.

Hämtning efter sommaren

Men här lovar SRV en lösning så fort pandmiläget tillåter.

– Vår förhoppning och ambition är att vi ska kunna hämta avfall från Hässelmara efter sommaren om nu bara pandemin, smittspridning och vaccinationstakt fortsätter i den takt som man hoppas på. Inom de närmaste veckorna hoppas vi kunna informera närmare om det på vår hemsida, säger Christer Jernberg.