– Är du statsminister?

Frågan kommer från en av niorna på Bredängsskolan. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) förklarar sin titel och säger att hon är där för att ta reda på vad som är bra och dåligt. Hur de kan göra skolan bättre.

Mer pengar, fler lärare med behörighet och bättre skolgård. Barnen vet vad som krävs.

Rektor Anna Hoffsten vet också vad som krävs. Två miljoner kronor. Så mycket ligger Bredängsskolan back.

Sedan nyheten om att skolorna måste spara har just Bredängsskolan stått symbol för en skolpolitik som inte går ihop.

Begynnande välfärdskris

Sammanlagt 250 miljoner kronor saknas i stadens skolor och för någon vecka sedan annonserade majoriteten att man skjuter till 102 miljoner och gör det okej för skolor med svikande elevantal att gå med underskott för 2023. En tillfällig lättnad, men problemet kommer hänga kvar i flera år.

Kommuner och regioner vill ha besked nu för hur höstens budget kommer se ut. Men det kommer inte hända, enligt Elisabeth Svantesson.

"Det finns en läxa att göra"

– Det kommer med höstbudgeten. Vi ser att det kommer finnas behov nästa år och det ska vi återkomma till.

Hon lägger också mycket av ansvaret på kommunerna.

– Vi ska fortsätta att stötta kommunerna. Men sen finns det en läxa man måste göra. Det gäller att prioritera rätt, där skolan är det viktigaste en kommun faktiskt gör.

Majoriteten i staden har fått kritik från oppositionen för att de inte kunnat få fram de 250 miljoner som saknas. Medan majoriteten själva menar att man använder alla pengar som finns tillgängliga, och att man trots allt gjort en stor satsning på skolan och höjt elevpengen för 2023. En höjning som inte visat sig räcka.

Under senaste kommunstyrelsemötet beslutade man om de extra 102 miljonerna, under samma möte föreslog Moderaterna att den summan borde vara 250 miljoner. Styrelsen röstade för majoritetens förslag.