Alfred Nobel står på Nobelvägen och blickar mot Nobelparken. Mihály Kolodko lutar sig mot ambassadens mur. Den ungerske kulturkoordinatorn översätter.

– Det finns mycket mossa och skog här, det gillar jag. Mossa är som en känslig person, den överlever inte var som helst. Nobelpriset binder ihop hela världen och det är spännande att försöka visualisera, säger Mihály Kolodko.

Inspirerad av Banksy

Han är ursprungligen från Ukraina och skolad i klassiskt monumentala statyer men flyttade till Budapest för fyra år sedan.

De små statyerna dyker plötsligt upp här och där, var än han befinner sig, och graffitikonstnären Banksy är en stor inspiration.

– Hur kan en skulptör ha en dialog med sin publik på samma sätt som en målare? Det är viktigt för mig. Den mindre formen gör det enklare, och jag undviker museer och exklusiva gallerier. Det ska vara öppet för alla!

Tar hand om statyerna

I år firar Ungerns ambassad 100 års diplomatiska band med Sverige. Det första Nobelpriset delades ut 1901, och Ungern har många pristagare för sin storlek. Därför passar statyn så bra, menar ambassadören Adrien Müller.

– Vi ville ge något till Sverige, och hans statyer är så populära i Ungern. Folk hedrar dem och tar hand om dem, folk ger dem choklad och knyter små sjalar runt dem när det blåser. Den här lilla statyn kan få stor betydelse i framtiden, säger hon.

– Och under pandemin har många fått små masker, säger Mihály Kolodko och skrattar.

Höggs ner med en yxa

Ungerns teater- och filmhögskola ockuperades nyligen av studenter, efter att premiärminister Viktor Orbán lagt om utbildningen i en nationalistisk riktning.

Mihály Kolodkos tycker inte att hans lekfulla och fria uttryck står i kontrast till politiken, annat än en incident förra året då en högerextrem politiker högg ner en av hans statyer med en yxa och kastade den i Donau.

Statyn föreställde en militärhatt starkt förknippad med Sovjetunionen liggandes på en kudde på Frihetstorget i Budapest.

– Ungern är ett fritt land och man får säga vad man vill, oavsett vad det står i svenska tidningar. Politikern som gjorde det här sitter inte i parlamentet, säger Adrien Müller.

– Först blev jag ledsen, men sedan skrattade jag åt det. Jag vill ju främst interagera med människor! Ironiskt nog står det ett stort stort sovjetiskt monument precis bredvid. Sedan ersatte jag statyn han kastat bort med en yxa på en kudde i stället, säger Mihaly Kolodko och skrattar.