Lärargalan går in i ett treårigt samarbete med Beijerstiftelsen.

Tre miljoner kronor ska bidra till galans arbete att höja statusen på lärarnas yrke i Sverige.

– Det betyder jättemycket, säger Beata Kull, grundare till Lärargalan.

– Från att ha jobbat ideellt och drivit det här själv kan vi nu jobba mer långsiktigt, träffa fler lärare och elever, skapa nätverksträffar. Vi kan göra mer än att bara dela ut priset.

Hon förklarar vidare.

– Priset är såklart jätteviktigt, men jag tänker att vi kan jobba mer som de gör kring nobelpriset. Att med hjälp av pristagarna inspirera samhället för att attrahera fler till läraryrket.

Ska främja utbildning

Beijerstiftelsen grundades 1974 och jobbar för främjande av vetenskaplig forskning och utbildning och samarbetar sedan tidigare med Kungliga Vetenskapsakademin.

Deras ordförande, Anders Wall, kommenterar det nya samarbetet i ett pressmeddelande:

"Jag personligen vet hur oerhört betydelsefullt det är att som elev få möta riktigt skickliga lärare som ser och bekräftar varje elev. Utan min lärare i Giresta skola för snart 80 år sedan hade jag inte kunnat se tillbaka på en så spännande livsresa" säger han.

Inspirerades hemma, och i USA

De senaste åtta åren har totalt 150 000 nomineringar kommit in till Lärargalan från elever över hela landet, enligt stiftelsen.

Beata Kull berättar att hon inspirerades till Lärargalan under studier i USA, där hon upplevde att eleverna där hade mer respekt för läraryrket. Men också erfarenheter här hemma i Danderyd.

– När jag var yngre var jag ganska blyg och tillbakadragen. Men det vände för mig, med hjälp av lärare som såg mig, och det betydde väldigt mycket, säger hon.

Då kan man nominera

Det nya samarbetet väntas möjliggöra andra evenemang utöver galan. Till våren planeras ett kring psykisk ohälsa, och hur det påverkar både elever och lärare, berättar Beata Kull.

– En fjärdedel som går ut grundskolan har inte fullständiga betyg. Det ser vi mycket handlar om psykisk ohälsa.

Från första februari går det att nominera till Lärargalan.

– I oktober hålls galan, vi håller på att fastställa ett datum.