2019 stoppade polisen en Porschebil med falska nummerplåtar i Åkersberga. Det visade sig att bilen var hopbyggd av delar från fyra olika stulna Porschar, varav två försvunnit i Stockholmsområdet. 

Bilens ägare, en Åkersbergabo i 50-årsåldern, hävdade att han inte känt till att delarna han köpt kom från stulna bilar. Det trodde inte tingsrätten på, utan dömde honom 2023 för grovt häleri till villkorlig dom. 

Mannen som hela tiden nekat till brott överklagade och nu har Svea hovrätt avhandlat ärendet.

”Trovärdigt intryck”

Hovrätten ansåg, precis som tingsrätten, att Åkersbergabon måste ha insett att det var frågan om stulna fordonsdelar när han köpte dessa, och fastställde domen för grovt häleri. 

Däremot valde hovrätten. med hänsyn till Åkersbergabons ”ekonomiska och personliga förhållanden, att sänka de dagsböter han ska betala, från 35 000 till 28 000 kronor. Han slipper dessutom betala en stor del av kostnaderna för sitt försvar i tingsrätten och hovrätten. 

Utöver dagsböter ska Åkersbergabon betala närmare 520 000 kronor i skadestånd till försäkringsbolaget och beslutet att förverka den beslagtagna Porschen står fast.

Två nämndemän som ansåg att Åkersbergabon gett ett trovärdigt och tillförlitligt intryck var skiljaktiga och ville i stället fria honom och låta honom behålla bilen.

Mitt i har kontaktat Åkersbergabons försvarare för en kommentar, men utan resultat.