För många är det en vanlig syn att se polisen Mikael ”Doktorn” Ericson susa runt i Gamla stans gränder på sin Segway. När Mitt i står med honom utanför polisens pop up-kontor på Svartmangatan hejar han på nästan varenda kotte som går förbi.

I två år har han hållit igång kontoret. Två timmar i veckan är han här för att möta stadsdelens invånare.

– Man kan komma hit för vad som helst egentligen, frågor om hur polisen arbetar eller bara ta en fika, säger han.

Avslöjat bordeller

Det började med att han tillhörde en trygghetsgrupp på polisen, som bestod av äldre konstaplar. Några av dem blev områdespoliser för att behålla deras kompetens ute på gatan, i stället för att de skulle få skrivbordsjobb.

Mikael Ericson placerades i Gamla stan.

– Januari till april är det stendött här, sedan när kryssningsbåtarna kommer i maj blir det full smäck. Det är ficktjuvar, dobblare och det finns också en risk för terrorbrott. Mot allt det står lilla jag. För att det ska fungera måste jag bli en del av lokalsamhället, vinna folks förtroende, säger han.

Mikael Erikson är inte ett stort fan av att mer av polisens kontakt med medborgare blir digital. ”Hur ska en 92-åring hitta trygghet på nätet? Mötet mellan människor är  a och o.”

Mikael Erikson är inte ett stort fan av att mer av polisens kontakt med medborgare blir digital. ”Hur ska en 92-åring hitta trygghet på nätet? Mötet mellan människor är a och o.”

Johanna Wallén

Då föddes idén att skapa ett litet poliskontor, dit personer kunna komma med frågor, funderingar och misstankar. Det började med att han lånade en lokal hos Stadsmissionen som han gjorde reklam för på sina sociala medier.

– När vi skulle öppna första gången sa jag att det vore tur om en person kom, men det blev en jäkla kö.

Kontoret kom att flytta till lokaler hos Mäster Olofsgården – och formatet har gett utdelning.

– På ett år kunde vi avslöja fem lägenhetsbordeller. Det var grannar som sett mycket spring i trapphusen på konstiga tider och män komma ut med rosiga kinder. Ingen är bättre än de som bor här på att känna att något inte stämmer. Vi hade inte avslöjat detta om folk inte haft förtroende att berätta sådant för mig.

Två personer som tittar förbi den här eftermiddagen är Aslan Sharro som äger kaféet Chokladkoppen och Katarina Malmgren, ordförande i Gamla stans företagarförening. De vill diskutera trafik och uteserveringar inför den kommande sommarsäsongen.

– Det är en trygghet och så välkommet att Mikael är här, att det sitter ett ansikte man känner igen på uniformen, säger Katarina Malmgren.

Aslan Sharro, ägare av kaféet Chokladkoppen och Katarina Malmgren, ordförande i Gamla stans företagarförening, diskuterar trafik och uteserveringar.

Aslan Sharro, ägare av kaféet Chokladkoppen och Katarina Malmgren, ordförande i Gamla stans företagarförening, diskuterar trafik och uteserveringar.

Johanna Wallén

– Jag har jobbat här sedan tidiga 2000-talet. Då hade vi upp mot 15 väskryckningar om året från vår uteservering. De senaste fem, sex åren har bara en väska stulits. När Mikael är här är det lättare att ha kontakt med polisen, få information om till exempel ficktjuvar och vi kan ge rätt info till turister, säger Aslan Sharro.

Ögon i varje hörn

Att Mikael Ericson känner så många i området gör att han inte behöver åka gata upp och ner på sin Segway, menar han. Han har ögon i varje hörn – ser någon något misstänkt så får han ett sms och kan vara på plats på minuter, om inte sekunder.

– Så fick jag tag på en dobblare som hade spelat av flera turister pengar. Eftersom vi också fick tag i målsägande åkte han dit för bedrägeri och under utredningen visade det sig att han även var efterlyst i Berlin. Resten av den sommaren hade vi inga problem med dobbel.

Större delen av dygnet råder körförbud här och parkering är förbjudet – från 19 november till 23 december 2022 delade Mikael Ericson ut böter för 208 000 kronor.

Större delen av dygnet råder körförbud här och parkering är förbjudet – från 19 november till 23 december 2022 delade Mikael Ericson ut böter för 208 000 kronor.

Johanna Wallén

Trafiken tar också upp en hel del av Mikael Ericsons tid. Större delen av dygnet råder körförbud här och parkering är förbjudet – under bara en månad i slutet förra året delade Mikael Ericson ut böter för över 200 000 kronor.

Det är inte bara polisiära ärenden som avhandlas här, men det behöver inte betyda att det inte är viktigt, menar Mikael Ericson.

– En dam kom in och sade att hon var utsatt för bedrägeri. Med sig hade hon bevis. När vi tittade igenom allt visade det sig att det var inkassokrav. Hon hade ingen annan att fråga och jag hjälpte till så hon betalade av allt. Det var inget polisiärt arbete, men det skapar trygghet.

Framgångarna med pop up-kontoret har lett till att polisen fixat permanenta lokaler på Bollhusgränd 5 från 1 april.

En sista fråga. Varför kallas du doktorn?

– Jag dödförklarade en kille som visade sig leva. Det blev lite tokig stämning. Det var för 27 år sedan men namnet har hängt kvar.