De senaste månadernas inflation och stigande elpriser har knappast undgått någon, och med det har matpriserna blivit allt högre.

Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker ökade med 14 procent från augusti 2021 till augusti i år, enligt Statistiska centralbyrån, SCB.

Det är något som Närlundabon Sara Stenborg märkt. Hon handlar ofta på Lidl i Träkvista och är noggrann med prisjämförelser. Dessutom tänker hon en gång extra på vad som hamnar i kundvagnen.

– Jag försöker köpa mindre kakor och bullar, mest för att det är ganska onödigt.

Annat köper Sara Stenborg vid rätt tillfälle.

– Lax köper jag när det är extrapris.

LÄS ÄVEN: Så håller du koll på matkontot

Omvärldsläget påverkar

Förutom inflationen har kriget i Ukraina påverkat tillgången på vissa livsmedel.

Både Ryssland och Ukraina är stora spannmålsproducenter framför allt av vete. Kriget har även påverkat Rysslands stora export av konstgödsel och energi. På Utrikespolitiska institutets sajt man kan även läsa att Ukraina är världens största exportör av solrosolja och stor exportör av bland annat korn, majs och sojabönor.

– Det är tuffa tider och en oro i branschen, det är inte bra för någon att det blir prishöjningar, säger Thomas, Ica-handlare i Skå.

Han har märkt ett nytt handlingsmönster hos kunder som handlar i butiken de senaste månaderna.

– Vi upplever att våra annonsvaror har ökat i försäljningen, säger han.

Även på Coop Färingsö har kundernas köpbeteende till viss del ändrats.

– Vi har märkt en ökad inriktning på kampanjprisvaror. Annars handlar folk ganska liknande, säger butikschefen Michael Burman.

Mindre oxfilé

Ica i Skå har precis som många andra butiker varor med kort datum som fått lägre pris. Det lockar kunderna.

– Vi säljer dessa varor för halva priset och det har vi märkt är populärt. Det är bra även för hållbarhet och miljö, säger Thomas.

Vid de tillfällen butiken sänker priser på exempelvis kött är det stor åtgång.

– Oxfilé och och andra dyrare köttdetaljer går det åt lite mindre av.

Thomas bild är att allt fler väljer bort ekologiska varor, men poängterar att det inte bara styrts av inflationen.

– Det är en trend sedan ett tag tillbaka att det har gått tillbaka.Vi jobbar mycket med närproducerat och lokalt eftersom det finns många lokala leverantörer på Mälaröarna och det ligger oss varmt om hjärtat. Det är snarare det som har ökat i popularitet.

Hur påverkas du av de höjda matpriserna?

Margareta Lindqvist, 75, Stenhamra

– Det märks att det har blivit dyrare. Jag kollar mer på extrapriser nu, köper inte så mycket lyxvaror, men köper det vi behöver. Mejeriprodukter och bröd tycker jag har blivit mycket dyrare.

Olle Wikander, 75, Sundby gård

– Jag tittar mer på röda priser. Kaffe har blivit dyrare. Ofta har jag bryggt för mycket, men där försöker jag tänka på att dricka upp det jag brygger så att jag inte behöver slå ut två koppar. Jag handlar för det mesta på Lidl, de är billigare än andra.

Anni Lehmuskero, 39, Sandudden

– Jag är lite mer noggrann än tidigare och väljer billigare varor. Om likadana produkter ligger bredvid varandra brukar jag jämföra kilopriset. Jag har även tydligt märkt att lunchrestaurangerna har blivit dyrare.

Anders Fredén, 47, Älvnäs

– Jag märker att vissa saker som smör och olja har blivit mycket dyrare. Jag har alltid kollat kilopriser, men tittar nu mer även på vilket som är det bästa erbjudandet. Men jag brukar inte storhandla. Det är inte så miljövänligt om allt man köper hem inte används.

Sara Stenborg, 40, Närlunda

– Jag tänker mer på vad jag handlar. Jag är föräldraledig så jag har både tid och behov av att hålla kostnaderna nere. Jag tittar på extrapriser och veckohandlar.