– Vi har en särskilt uttagen resurs som kommer att bevaka alla utspring, flakåkning och allt annat förknippat med studenten, säger kommunpolisen Thommy Brännström.

Resursen gäller för hela Norrmalms polisområde, den ska bland annat se till att flakåkningen går till på rätt sätt.

– Det handlar om att se till att alla är tillräckligt ordningsamma och att de inte har med sig sprit, säger Thommy Brännström.

Var brukar studenterna samlas?

– Det är mest hemma­fester och inte så mycket badplatser, men sådant kan förändras. Det har varierat lite under åren hur och var man samlas men många tycker att till exempel Fågelöudde är lite för långt bort.

Enligt Thommy Brännström sticker inte Lidingö ut på något sätt vad gäller stök.

– Vi har inga indikationer på att det kommer att vara stökigt. Vi har jobbat så här i många år och finns där vi behövs.

Lidingö stad samarbetar med IFK Lidingö fotboll och IFK Lidingö basket för nattvandringar. Fem föräldrar från föreningen nattvandrar mellan 20.30 och 02 under vissa dagar. Kring studenten sker nattvandringar den 8, 9, 16 ovh 17 juni.

Karolina Hellberg, chef för fält- och preventionsenheten, berättar att det även blir särskilt fokus den 15 juni.

Fältkuratorer är ute från utspringet till klockan tre på natten. Man samarbetar även med bevakningsbolag och polis för att få reda på var ungdomar samlas.

Även Karolina Hellberg ser att ungdomarna främst samlas på hemmafester. Staden arbetar därför med föräldraskapsstöd, delvis genom information vid föräldramöten och i nyhetsbrev.

”Föräldrar bör vara närvarande för sina unga och se till att de är trygga och mår bra, både på fester och i andra sammanhang”, skriver hon i ett mejl till Mitt i.