52 personer. Så många var hemlösa i Österåker 2023. Av dessa var åtta akut hemlösa enligt Socialstyrelsens definition, det vill säga uteliggare eller boende på härbärgen, jourboenden eller liknande. 

Enligt Socialstyrelsens nationella kartläggning motsvarar hemlösheten i Österåker 10,6 personer per 10 000 invånare i kommunen.

I grannkommunerna Danderyd, Täby och Vallentuna var 35, 109 respektive 44 personer hemlösa 2023. Sett till befolkningarna var hemlösheten högst i Täby - 14,5 per 10 000 invånare.

Fortsatt hög nivå

I Vaxholm var antalet hemlösa så lågt att Socialstyrelsen valt att inte redovisa några siffror.

Totalt i hela landet under 2023 var drygt 27 000 personer i akut eller tillfällig hemlöshet eller har långsiktiga boendelösningar men utan eget bostadskontrakt.

– Vi ser att det jämfört med den förra kartläggningen 2017 är något färre personer som befinner sig i de mest akuta bostadssituationerna, säger Olivia Wigzell, Socialstyrelsens generaldirektör.

Enligt Socialstyrelsen innebär det att hemlösheten är kvar på en hög nivå vilket enligt Olivia Wigzell måste tas på stort allvar och kräver åtgärder.

– Det är också mycket bekymmersamt att så många barn inte har något tryggt boende, säger hon.