Max Larsson kommer från en riktig matfamilj där mamma Marie driver Banérbageriet på Öster­malm och syrran Malin är restaurangchef vid Stureplansgruppen.

I december öppnade Max vinbaren Vita Aperitivo på Fleminggatan, i närheten av Fridhemsplan.

– Morsan är lite involverad här och jag är lite involverad i bageriet fortfarande. Det är en familjebusiness så man är alltid med på något hörn och hjälper till, säger Max.

Skönt att bestämma

Systern är dessutom del­ägare i vinbaren, men Max är den som driver restaurangen och därmed sätter menyn och drycken.

– Det är skönt att få bestämma själv!

Han har tidigare byggt en foodtruck för Banérbageriet som stått på Djurgården under somrarna. Men det här är första egna krogen.

– Att få jobba med det jag brinner för – mat och dryck från Italien – är min dröm. Att få göra det redan som 22-åring är fantastiskt.

Det måste vara ungt för att driva ett eget ställe?

– Ja, det är det. Jag hade flyt med att hitta en bra lokal och har haft det här konceptet i huvudet länge.

Italien är grejen

Italien är i fokus och menyn ska bytas varje månad.

– Vi jobbar bara med italienska recept. Många av rätterna har jag ätit i Italien och så har jag tagit med recepten hem.

All inredning har Max gjort själv med goda vänners hjälp.

All inredning har Max gjort själv med goda vänners hjälp.

Pekka Pääkkö

90 procent av råvarorna köps också från Italien.

– När det kommer till grönsaker är det enorm skillnad på det som odlas i södra Europa och det som odlas i norra Europa. Ska man göra en citronpasta ska det vara ­citroner från Sorrento eftersom det blir så mycket bättre.

Hur tänker ni angående miljöaspekten när ni importerar mycket?

– Det är en svår avvägning eftersom vi förlorar vårt koncept om vi arbetar med svenska råvaror som inte smakar lika mycket. Men om vi till exempel ska använda kött tar vi det från Sverige eftersom det är en industri vi gärna stödjer lokalt.

– Men man gör inte samma ostar i hela världen och man tillverkar inte culatello i Sverige, och då måste vi sträcka oss längre.

Var kommer kärleken till Italien från?

– Jag hade turen att åka till Rom när jag var 13 år och ­efter det har det blivit ett 20-tal resor. Vi har ett stort matintresse i familjen och då hittar man snabbt till Italien.

Mortadella och Lambrusco

Bäst mat tycker han finns i Emilia-Romagna där parmesanen, mortadellan och det mousserande rödvinet Lambrusco kommer ifrån.

– Men jag reser helst till Kalabrien där du har kritvita stränder och glasklart vatten. Däremot odlar de inte lika roliga viner där nere som i norr.