På baksidan av Handens pendeltågstation, i en lokal som vetter mot Rudan, har Stockholms Stadsmission öppnat Matmissionen, en matbutik som riktar sig till personer i ekonomisk utsatthet.

Här finns en hörna för frukt och grönt, en för mejeri, frysvaror och specerier, men utbudet ser lite annorlunda ut än i vanliga livsmedelsbutiker. Här förändras sortimentet ständigt beroende på vad som skänks från dagligvarubranschen. Matmissionen säljer det som betraktas som svinn vilket till exempel kan handla om varor med kort datum eller att förpackningen har blivit fel på något sätt.

En kvart att handla

För att handla till ett rabatterat pris på runt 70 procent billigare än det ordinarie måste man vara medlem. Man behöver sedan boka in sina besök på förhand och väl på plats har man 15 minuter på sig att handla.

– Målgruppen är personer som lever i ekonomisk utsatthet och mer specifikt under försäkringskassans nivå för garantiersättning. Vem som helst får handla, men där ligger gränsen för att bli medlem och då handlar man väldigt billigt, säger Johan Rindevall, chef för Matmissionen.

Anders Haapasaari lägger panerade kycklingfiléer och djupfryst salsicciafärs i varukorgen och drar igen luckan över disken med djupfrysta varor.

I två års tid har han levt på existensminimum på grund av arbetslöshet.

– Det här betyder allt. Matmissionen har gjort att jag kan få en variation på min mat. Jag får också pengar över så jag kan göra lite annat än att köpa mat, som att kunna ha ett bra internet­abonnemang, säger han.

Hur var det tidigare då, innan du var medlem i Matmissionen?

– Då var det ett ständigt sökande och letande i reklamblad och allt möjligt. Det blev mycket korv, makaroner och nudlar. Men nu kan jag äta en ordentlig frukost och varm mat både till lunch och middag. Bara det gör ju mycket.

Stor medlemstillströmning

Matmissionen öppnade i Handen den 29 april och är den fjärde butiken sedan starten 2015.

Att det blev just i Handen beror på att det finns många i målgruppen i området och att Matmissionen inte tidigare finns i den här delen av Stockholmsregionen. De andra butikerna ligger i Hallunda, Jakobsberg och Hägersten och ytterligare en butik, som ska ligga i Järvaområdet, planeras att öppna innan årets slut.

2 700 nya medlemmar

Just nu är det en väldigt stor tillströmning av nya medlemmar till Matmissionen, berättar Johan Rindewall. Under hela 2022 hade verksamheten planerat för 2 000 nya medlemmar per butik i Hallunda och Handen. Men sedan butiken i Hallunda öppnade den 9 februari i år har det redan tillkommit 2700 nya medlemmar.

– Vi ser att matbristen ökar och att vissa andra kostnader som är svåra att välja bort, som till exempel el, ökar samtidigt. Till detta kommer de flyktingar från Ukraina som nu kommer till Sverige, säger han.