– Med en markanvisningstävling kan kommunen bestämma upplåtelseformer, antalet bostäder och liknande. Vi kommer behöva gå in och definiera vad vi vill ha på den här ytan, säger samhällsbyggnadsutskottets ordförande Jan Stefanson (KD).

Genom att Upplands-Bro skapar tydliga kriterier för vad man vill ha på den aktuella platsen i fråga om bostäder, handel eller kontor kan man gå ut och inhämta förslag från exploatörer som sedan utvärderas.

Kommunen äger parkeringsytan

Dessa kriterier ligger till grund för att gå igenom anbud och utse en vinnare. Denne får sedan rätten att under en viss tid ensam förhandla med kommunen om förutsättningarna för en exploatering.

– Upplands-Brohus äger mycket av marken i centrala Bro och kommunen äger i princip parkeringsytan.

Stefanson återkommer till möjligheten med upplägget och den kontroll det ger kommunen att påverka hur Bros centrala delar kan komma att utvecklas.

"Om man inte gör det, så kan det bli som det blivit nu i Tegelhagen”

– Om man inte gör det, så kan det bli som det blivit nu i Tegelhagen, att alla lägenheter har blivit 10-15 procent mindre till ytan, vilket gör att man får plats med fler lägenheter. När vi började prata om Tegelhagen sa vi att 700 lägenheter skulle byggas, sen hissades det upp till 1 500 och nu är vi uppe i 2 100.

Nu väntas tjänstemännen få i uppdrag att formulera förutsättningarna för tävlingen. Därefter ska de återkomma med ett förslag till kommunstyrelsens möte den 26 maj.