Fredag 4 november gästar Riksteatern och Marianne Mörck Haninge kulturhus med föreställningen ”Britt-Marie var här” som baseras på Fredrik Backmans roman med samma namn.

– Det är en roll jag tycker om. Det är som att hälsa på en gammal väninna. Jag vet ju vad hon tycker och hur hon ställer sig till olika saker, säger Marianne Mörck.  

Britt-Marie är en kvinna i sina bästa år som mest av allt gillar ordning och reda, och gör allt för att vara sin man till lags. Efter att mannen varit otrogen vänds hennes liv upp och ner. Hon som avskyr allt nytt lämnar sin trygga vrå och tvingas flytta, och tar ett jobb som fotbollstränare till ett ungdomslag. Men det finns ett problem – Britt-Marie avskyr fotboll och är negativt inställd till allt nytt.

Marianne Mörck tror att många kan känna igen sig i pjäsen.

– Hon har väl såna där saker för sig som vi alla har för oss. Man har förutfattade meningar om saker och ting och dömer gärna.

Känner du själv igen dig i Britt–Marie?

– Ja, i andra akten. Första akten är min mamma.

På vilket sätt känner du igen dig i andra akten?

– Jag har tagit skutt och steg i livet, och är färdig med att vara någon annans. Jag kan vara mig själv, och jag kan göra vad jag vill. Vill jag exempelvis åka till Thailand i morgon och öppna en liten bar, då kan jag göra det. Det vet jag.  

Nu ser hon ser fram emot att komma till Haninge där hon har släktkopplingar.

– Min morfar hade ett sommarhus i Västerhaninge. Det är spännande att komma tillbaka till morfars gamla jaktmarker.

Pjäsen börjar klockan 19 och arrangeras av Haninge Riksteaterförening. Biljetter finns på Riksteaterns hemsida.