MÅLGÅNG TIO. Måns Möller och Christer Skog klarade Äntligen i mål gick Måns & Christer, Måns son Viggo åkte med de sista 9 km. Komikern Måns Möller och längdcoachen Christer Skog klarade att åka världens längsta Vasalopp, ett världsrekordförsök – 10 Vasalopp på 10 dagar. 900 km på 10 dagar. Mora. 2021-02-22 (c) Foto: Patrik C Österberg / Viggo Foundation Pressbild, Fri publicering Glöm ej byline! Foto: Patrick Östberg

Måns Möller i mål efter tio vasalopp på tio dagar

Ett vasalopp om dagen. Tio dagar i sträck. Komikern Måns Möller och Christer Skog satte nytt världsrekord och samlade in över två miljoner kronor för att barn med npf-diagnoser kan få chansen att idrotta.

  • Publicerad 16:58, 23 feb 2021

Efter att bland annat ha cyklat genom Europa och USA begav sig komikern Måns Möller ut på världsrekordförsök förra lördagen, tillsammans med en annan Lilla Essingebo, Christer Skog, före detta förbundskapten för längdskidlandslaget.

Lilla Essingebon Måns Möller en av årets stjärnor på slottet

Uppdraget: Tio vasalopp på tio dagar. Något som aldrig tidigare gjorts.

Samtidigt skulle duon samla in pengar till Viggo Foundation, en stiftelse döpt efter Måns son och som jobbar för att barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som adhd och autism ska få chansen att idrotta.

Igår, efter drygt nio timmar i spåren, gick de i mål för sista gången.

På den sista känslosamma biten in mot mål fick Måns och Christer även Viggo vid deras sida.

– Det var inte ett helt lätt beslut att han skulle vara med. Men Christer har ju lärt honom och många andra barn att åka skidor på våra läger och han sa att han ville åka, så på något sätt blev det ett fint exempel och en uppvisning i vad vi gör, säger Måns Möller.

Tung vilodag

När Mitt i Kungsholmen når honom har det knappt gått ett dygn efter målgången och Måns har tagit sig en bit på väg hem och mellanlandar hos föräldrarna i Dalarna.

– Det är jobbigare att ha en vilodag än att skida. Jag är extremt trött, har skavsår, blåsor och ont i luftrören. Det var ju extremt mycket kall luft som man har dragit in, det var minus -27 som mest, säger Måns.

Var du nära att ge upp någon gång?

– Absolut. Dag tre och fyra var värst. Jag grät i bilen upp på fjärde dagen, jag märkte det inte ens men tårarna bara kom. Men det är Christers idé och förtjänst att vi klarade det. Men han är också rätt sliten idag.

Stort stöd

Längs vägen har de haft många som ställt upp med mat och annan uppbackning. Även stöd längs vägen.

– Igår var det helt sjukt. De sista tre milen var det folk hela vägen. Mora-Nisses dotter var på tre ställen och hejjade, det kändes väldigt coolt, säger Måns.

Insamlingen? Målet på förhand vad 100 kronor. Vid målgång var drygt 1,7 miljoner kronor insamlade men nu har det växt ytterligare till drygt två miljoner, berättar Måns. Pengar som nu ska ge fler barn med npf-diagnoser att kunna idrotta.

– Det är overkligt. De sommarläger vi brukar ha kostar runt 150 000 kronor och när det har varit slut har jag fått gigga... Vi har, som alla föreningar, haft kniven på strupen i dessa tider, säger Måns.

– Vi har också börjat samarbeta med olika föreningar. I nästa vecka har vi till exempel ett crawlskola tillsammans med Polisen. Vår vision är att det ska vara en självklarhet för alla stora, elitföreningar att ha lag för barn som inte klarar av att vara med i de vanliga lagen.

Mer om stiftelsen

Här hittar du mer om vasaloppsutmaningen och arbetet med Viggo Foundation och om hur du kan stötta stiftelsen.