Drottningtorget

Årets hyresförhandlingar är igång. Framtidskoncernen som basar över Allmännyttan i Göteborg, vill höja hyrorna med rekordhöga 6,95 procent.

Branschorganisationen Fastighetsägarna gick ut med ett bud på nästan dubbelt så mycket: Tolv procent.

"Oacceptablet," menar Hyresgästföreningen. I dag, måndagen 2 oktober samlar de hyresgäster för att protestera på Drottningtorget.

– Fastighetsägarnas krav är helt orimligt. Hyresgästerna kan inte stå för hela notan nu när det ekonomiska läget är sämre. Fastighetsbolagen har haft decennier av goda tider. Nu måste de ta ansvar, säger Helene Calner, vice regionordförande Hyresgästföreningen Västra Sverige i en kommentar.

"Inga marginaler"

Med tanke på ökade kostnader i samhället förväntas årets förhandlingar både med de privata och kommunala värdarna att bli mycket tuffa.

– Hyresgästerna har inte de marginalerna, det är väldigt tydligt. Framtiden har säkert räknat riktigt sett ur sitt perspektiv, men de har lagt för liten vikt vid hyresgästernas situation. Fastighetsägarna har fått hyreshöjningar även de goda åren och då är tanken att det ska jämna ut sig när det blir tuffare. De kan inte kräva betalt igen, säger Sofi Bringsoniou, förhandlingschef på Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Framtidenkoncernen erbjuder, som ett alternativ, en treårig överenskommelse. Ett treårigt avtal skapar stabilitet och förutsägbarhet samt något lägre hyreshöjningar. Enligt förslaget skulle höjningen år ett vara 5,1 procent, år två 4,6 procent och år tre 4,1 procent.