Under hösten har antalet tips om alkoholpåverkade ungdomar som kör sina mopedbilar och mopeder ökat, enligt kommunpolisen Anna Freij.

– Om det är det att folk tipsar mer eller om fler kör onyktra är oklart, men det pratas i alla fall mer om det, säger hon.

Samtidigt är det många som inte vill anmäla en kompis,och det är få som åker fast.

– Vi får däremot anonyma tips om att det pågår, inga exakta tips på vilka det är utan mer att det förekommer i väldigt stor utsträckning, säger Anna Freij som ser ett problem i att det är så accepterat.

Gränser har flyttats

Hon målar upp en oroväckande bild där gränser på vad som är okej har flyttats. Att man anser att man kan köra köra moped med ett par öl i kroppen.

– Men när man framför ett motordrivet fordon kan några öl göra hela skillnaden. Ungdomar har inte ett färdigt konsekvenstänk. Om man kör ihjäl en annan människa har man med sig det hela livet.

Anna Freij ser även ett problem med att flera ungdomar trimmar sina mopeder. Med eller utan föräldrars vetskap.

– Mopederna är inte byggda för att framföras snabbare än 30 kilometer i timmen. Det finns inget skydd i dem vid en krock.

Information har gått ut till yttre enheter

Kommunpolisen har kontinuerlig kontakt med kommunen och åtgärder har diskuterats.

– Jag har även framfört att vi nu behöver vara ute mer på Ekerö och lagföra ungdomar som kör mopeder och mopedbilar på ett felaktigt sätt.

Därav kan det komma att vara fler yttre befäl på Ekerö kvällar och helger framöver.

– Men Ekerö är stort så det gäller att vi får in tips också. Om det ska vara någon stor samling på helgen, kan vi rikta polispatrullerna.

Hon vädjar nu till föräldrar på öarna.

– Alla vuxna behöver hjälpas åt genom att prata med sina ungdomar. Det gäller att ställa frågor som: "Hur kör du?" "Tänk om du kör ihjäl någon?" Man måste tänka längre än att det är kul att skjutsa och ta en öl. Vi behöver all hjälp vi kan få av föräldrarna.