A-traktor. Mopedbilar kan vara bilar omgjorda till mopeder och får framföras i högst 45 kilometer i timmen. Foto: Mostphotos

Många tips om ungdomar som dricker och kör

Allt fler tips kommer in till polisen om unga som kör mopedbilar eller mopeder med alkohol i kroppen. Polisen vädjar nu till föräldrar om hjälp. Dessutom satsar man på att vara ute mer på kvällarna.

  • Publicerad 16:48, 27 okt 2020

Men Ekerö är stort så det gäller att vi får in tips också. Om det ska vara någon stor samling på helgen, kan vi rikta polispatrullerna.

Under hösten har antalet tips om alkoholpåverkade ungdomar som kör sina mopedbilar och mopeder ökat, enligt kommunpolisen Anna Freij.

– Om det är det att folk tipsar mer eller om fler kör onyktra är oklart, men det pratas i alla fall mer om det, säger hon.

Samtidigt är det många som inte vill anmäla en kompis,och det är få som åker fast.

– Vi får däremot anonyma tips om att det pågår, inga exakta tips på vilka det är utan mer att det förekommer i väldigt stor utsträckning, säger Anna Freij som ser ett problem i att det är så accepterat.

Gränser har flyttats

Hon målar upp en oroväckande bild där gränser på vad som är okej har flyttats. Att man anser att man kan köra köra moped med ett par öl i kroppen.

– Men när man framför ett motordrivet fordon kan några öl göra hela skillnaden. Ungdomar har inte ett färdigt konsekvenstänk. Om man kör ihjäl en annan människa har man med sig det hela livet.

Anna Freij ser även ett problem med att flera ungdomar trimmar sina mopeder. Med eller utan föräldrars vetskap.

– Mopederna är inte byggda för att framföras snabbare än 30 kilometer i timmen. Det finns inget skydd i dem vid en krock.

Information har gått ut till yttre enheter

Kommunpolisen har kontinuerlig kontakt med kommunen och åtgärder har diskuterats.

– Jag har även framfört att vi nu behöver vara ute mer på Ekerö och lagföra ungdomar som kör mopeder och mopedbilar på ett felaktigt sätt.

Därav kan det komma att vara fler yttre befäl på Ekerö kvällar och helger framöver.

– Men Ekerö är stort så det gäller att vi får in tips också. Om det ska vara någon stor samling på helgen, kan vi rikta polispatrullerna.

Hon vädjar nu till föräldrar på öarna.

– Alla vuxna behöver hjälpas åt genom att prata med sina ungdomar. Det gäller att ställa frågor som: "Hur kör du?" "Tänk om du kör ihjäl någon?" Man måste tänka längre än att det är kul att skjutsa och ta en öl. Vi behöver all hjälp vi kan få av föräldrarna.

Polis. Anna Freij är kommunpolis och vädjar till föräldrar att se över sina barns körvanor. Foto: privat

En lättöl kan vara för mycket

Gränsen för rattfylleri ligger på 0,2 promille, för grovt rattfylleri går gränsen vid 1,0 promille.

Att räkna ut hur mycket promille man har i blodet är svårt men det kan räcka med en snabbt drucken lättöl fär att få 0,2 promille i blodet och inte ha full kontroll.

Förbränning av alkohol går inte att påskynda. Det tar i snitt lite över två timmar att förbränna 33 centiliter starköl, men det kan även ta betydligt längre tid än så.

Källa: Systembolaget

Visa merVisa mindre

Så påverkas livet på Mälaröarna av förbifarten

Nyheter Fler bilar och rikare befolkning Just nu kanske det känns som att förbifarten aldrig kommer att bli klar. Men 2030 är det dags för invigning av tunnlarna i Ekerö kommun. Vad händer med livet på Mälaröarna då? Mitt i har frågat...torsdag 26/11 16:22

Ekeröborna: Så påverkas Mälaröarna av förbifarten

Nyheter ✓"En av anledningarna till att vi flyttade hit" ✓"Kommer avlasta trafiken" Hur påverkas Mälaröarna när förbifarten är klar? Mitt i har ställt frågan till flera Ekeröbor.torsdag 26/11 16:11

Här är polisens största bil – plats för sex hästar

Nyheter "Som en polisstation på hjul" Här är Stockholmspolisens nya radiobil som kan köra ut sex hästar och sju poliser samtidigt vid större uttryckningar eller i sökandet efter försvunna personer.tisdag 24/11 12:09