Sedan pandemivåren 2020 har en studie pågått vid Danderyds sjukhus där 2 149 medarbetare provtagits var fjärde månad och deras immunsvar analyserats.

I den senaste delen i studien har 375 personer, som fått sin tredje vaccindos, PCR-testats regelbundet under fyra veckor.

Det visade sig att mer än var femte (82 deltagare) testade positivt för omikron.

https://www.mitti.se/nyheter/levde-isolerad-med-tre-sprutor-smittade-ner-slakten/repvag!5oIbyAF3jI6OeC1y302fAA/

De flesta av dem upplevde inga symtom vid det första positiva provet, och 40 procent förblev utan symtom de följande två dygnen.

Den högsta virusmängden uppmättes dag tre i förloppet.

Och trots milda symtom visade testerna att man kan ha relativt höga virusnivåer i upp till nio dagar och alltså vara smittsam så länge.

Extra smittsamt

De antikroppar som bildas i blodet efter vaccinering ger sämre skydd mot omikron än mot de andra varianterna av coronaviruset.

– Vi vet ju sedan tidigare att omikronvarianten är väldigt smittsam, men att så många skulle bli infekterade trots att de just hade fått tredje dosen och troligtvis uppnått maximalt vaccinskydd, var förvånande, säger Charlotte Thålin, biträdande överläkare och ansvarig forskare för studien i ett pressmeddelande.

Skyddar mot sjukdom

Men trots att omikron kan ta sig förbi vaccinet så ger det ett skydd mot svår sjukdom för den som blir infekterad, påpekar forskarna.

Studien går under namnet Community-studien och är ett samarbete mellan bland andra Danderyds sjukhus, KI, KTH och Folkhälsomyndigheten.