Virus muterar och anpassar sig till nya situationer – det är så det överlever. Foto: Mostphotos

Många smittade av omikron – trots tre doser

En av fem som tagit sina tre doser vaccin mot covid-19 blev ändå smittade av omikron-viruset. Det visar en studie vid Danderyds sjukhus.

  • Publicerad 09:53, 18 apr 2022

Sedan pandemivåren 2020 har en studie pågått vid Danderyds sjukhus där 2 149 medarbetare provtagits var fjärde månad och deras immunsvar analyserats.

I den senaste delen i studien har 375 personer, som fått sin tredje vaccindos, PCR-testats regelbundet under fyra veckor.

Det visade sig att mer än var femte (82 deltagare) testade positivt för omikron.

Levde isolerad med tre sprutor - smittade ner släkten

De flesta av dem upplevde inga symtom vid det första positiva provet, och 40 procent förblev utan symtom de följande två dygnen.

Den högsta virusmängden uppmättes dag tre i förloppet.

Och trots milda symtom visade testerna att man kan ha relativt höga virusnivåer i upp till nio dagar och alltså vara smittsam så länge.

Oväntat. Forskaren Charlotte Thålin, ansvarig för Community-studien, är förvånad över att så många smittats trots 3 doser vaccin. Foto: Danderyds sjukhus

Extra smittsamt

De antikroppar som bildas i blodet efter vaccinering ger sämre skydd mot omikron än mot de andra varianterna av coronaviruset.

– Vi vet ju sedan tidigare att omikronvarianten är väldigt smittsam, men att så många skulle bli infekterade trots att de just hade fått tredje dosen och troligtvis uppnått maximalt vaccinskydd, var förvånande, säger Charlotte Thålin, biträdande överläkare och ansvarig forskare för studien i ett pressmeddelande.

Skyddar mot sjukdom

Men trots att omikron kan ta sig förbi vaccinet så ger det ett skydd mot svår sjukdom för den som blir infekterad, påpekar forskarna.

Studien går under namnet Community-studien och är ett samarbete mellan bland andra Danderyds sjukhus, KI, KTH och Folkhälsomyndigheten.

Virus muterar för att överleva

Virus är världens minsta och antagligen vanligaste livsform, ett stycke genetisk kod, utan egen cell och ämnesomsättning, men med förmåga att föröka sig, utvecklas och sprida sig.

När viruset sprids mellan individer kopieras inte alltid dess genetiska kod exakt, utan kan bilda nya genetiska koder – en mutation.

Virus muterar och anpassar sig till nya situationer – det är så det överlever.

Coronavirusets omikronvariant har ett stort antal mutationer i det så kallade spikeproteinet, vilket gör det svårare för immunförsvaret att känna igen det.

Visa merVisa mindre