Fästing. Många i länet får TBE. Foto: Mostphotos

Många i länet TBE-smittade

Ovanligt många i Uppsala län har i år fått virussjukdomen TBE, som sprids av fästingar. Nästa år införs gratis vaccin för barn och ungdomar.

  • Publicerad 11:31, 23 sep 2021

Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska på Region Uppsalas smittskyddsenhet, berättar att det hittills i år är 47 registrerade fall TBE i länet.

– Det här är en ordentligt hög siffra, säger Johan Hedlund.

Fler kan smittas

Högsta antalet fall på ett år hittills i Uppsala län har varit 53 fall, som registrerades 2015.

Sannolikt kommer fler att smittas under hösten och vintern, till exempel svampplockare och andra som vistas i naturen. De personer som drabbas av sjukdomen i länet är i alla åldrar.

– Vi har en 2-åring och den äldsta är 97 år, så det är en stor bredd på de drabbade, säger Johan Hedlund.

Gratis vaccin för unga

Region Uppsala kommer nästa år att införa avgiftsfri vaccinering mot TBE för barn och ungdomar mellan 3 och 18 års ålder. Detta beslutades av regionfullmäktige i våras efter en motion från Vivianne Macdisi, regionråd för Socialdemokraterna.

TBE kan orsaka hjärninflammation. Vivianne Macdisi menar att det avgiftsfria vaccinet kostar mycket pengar men att det också gör att regionen sparar pengar genom att färre då blir smittade.

– Det minskar lidandet men det är också kostnadseffektivt, säger hon.

Vivianne Macdisi menar att det också har varit dyrt med vaccin för en familj med flera barn.

TBE

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar. De flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.

För att få ett bra skydd mot TBE rekommenderas tre doser vaccin det första året och en påfyllnadsdos vart femte år för att behålla skyddet.

Man åtalad för barnvåldtäkt

Nyheter Man boende i Enköpings kommun är åtalad för våldtäkt mot barn.fredag 26/11 9:30